Svaki cilj koji postoji u životu je kretanje, jer želiš li doći do cilja trebaš se kretati, cilj nikada neće prići tebi. Život je cilj, a kretanje je život. Ne krećeš li se, vrijeme i dalje teče, ali život stoji na mjestu. I ne brini ako i padneš koji put, jer i to je kretanje.

staza

Staza, Foto: Flickr, hmsstfu

Ne treba srljati u životu, naprotiv, treba ići polako i uživati u svoj onoj ljepoti koja se nalazi na svakom koraku, jer je put bitniji od cilja. Nema potrebe bezglavo juriti ka cilju, samo da bi se što prije stiglo do njega, jer tada izostane zadovoljstvo koje zapravo pokazuje koliko uživaš u životu.

Nekako se stječe dojam da ljudi imaju stalnu potrebu za dokazivanjem vlastite vrijednosti, smatraju ako su uspješniji od nekog u određenom polju, da više i vrijede, ali to je samo varka ega koji svakodnevno traži potvrde, a pri tome se zaboravi na svu onu ljepotu koja život čini čudesnim i daje mu punoću.

Svatko je vrijedan! Svi skupa čine lanac, svatko je jedna karika, i sve karike trebaju biti potpora jedna drugoj. Ako netko smatra da sudac, liječnik, profesor, vrijede više od građevinskog radnika ili poljoprivrednika onda živi u zabludi. Činjenica je da čovjek može živjeti sam, ali također je i činjenica da on sam ne može opstati.

Treba li drugog poniziti i ismijavati da bi dokazao svoju vrijednost? Treba li smatrati druge manje vrijednima samo da bi ego ispunio svoju taštinu? Naravno da ne, jer vrijediš onoliko koliko si spreman sebe pružiti drugima, koliko činiš dobrih djela, koliko si zadovoljan i ispunjen mirom, vrijediš onoliko koliko si human.

Život i cilj u životu nije pregaziti i uništiti sve što se nađe na tvom putu, naprotiv, na putovanju prema cilju potrebno je naučiti opraštati, biti ponizan, skroman, milosrdan. Treba naučiti prihvaćati, moliti i zahvaljivati. Ono najbitnije, na putu prema cilju potrebno je naučiti dijeliti sebe i svoj život s drugima i tada sva ona ljepota života dolazi do izražaja.

Autor: Zdravko Posavec