Život nema reprizu

Život je čaroban, a trenuci koji ga ispunjavaju oblikuju vaš životni put i formiraju vas kao osobu. Uvijek će se pronaći neki cilj ili motiv koji će vas tjerati da idete prema naprijed, da se borite i da ne odustanete, no jesu li ti ciljevi i motivi uvijek ispravni, jesu li postupci koje činite na svom putu pravedni i ispunjavaju li vas kako osobu?

vrijeme

Vrijeme, Foto: Flickr, ewvasquez2001

Rijetko će tko pogledati na to da li su postupci ispravni, da li pojedinačno ispunjavaju nekoga. Nekako je veći fokus na cilj, na konstantnu borbu s vjetrenjačama i na utrku s vremenom, jer vremena nikad dosta.

I dođe tako trenutak u životu kada zastanete, osvrnete se iza sebe da vidite što je ostalo iza vas. Dođe trenutak kada vas sam život zaustavi da se malo odmorite, da vidite širu sliku vašeg života, da uživate u onome što ste ostvarili u svom kretanju i tada vidite da li ste uspjeli ili ne, jer vaš cilj je biti sretan i zadovoljan.

Kada zastanete i pogledate svoj životni put, svoju prošlost, vjerojatno postoje stotine životnih situacija kojima niste zadovoljni, koje bi voljeli promijeniti, ali tada shvatite da je to nemoguće jer prošlost je vrijeme koje se ne može vratiti.

Shvatite da nisu sve životne odluke ispravne i da često život bude suprotan vlastitim pretpostavkama i očekivanjima. Život vas probudi i pokušava vam reći da život nema reprizu.

Život nema reprizu i to je stvarnost. To je istina koja stoji na svakom koraku kojem činite, to je istina koja stoji ispred svake izgovorene riječi, iza svake propuštene prilike, iza svakog propuštenog sna. Život nema reprizu ni onih djela koja su loša i ružna, niti djela koja su lijepa i pozitivna, jer život je trenutak koji postaje prošlost, a slika ostaje duboko urezana u sjećanju.

Reprizu možete gledati u filmovima, video klipovima, a u vlastitom životu možete gledati i živjeti svoju stvarnost, jer u životu repriza ne postoji.

Propuštene prilike neće više doći, jer one se pojave i nestanu ako ih ne iskoristite. Može se svatko tješiti da će doći nova prilika. I da, doći će nova prilika, ali nikada ona koju ste propustili, a možda je baš ona trebala biti vaša prekretnica u životu.

Doći će i novi ciljevi, novi ljudi u vaš život, ali nikada neće doći oni trenuci koje ste odbacili. Nikada neće stići ono “sutra ću” ili ono “kasnije ću”, jer život je sada.

Možete li se vratiti u jučerašnji dan? Možete li vratiti vrijeme? Možete li? Odgovorite potiho u sebi i živite život. Živite sada, činite ono što vas ispunjava, činite ono što vas smiruje. Ne opterećujte se pitanjima što i kako, jer život je jednostavan. Ugodite sebi i svom životu i on će vam vratiti na najbolji mogući način. Uživajte u stvarnom trenutku vlastitog života, ne propuštajte svoje prilike, svoje snove, jer sutra ne postoji, repriza vašeg života ne postoji.

Autor: Zdravko Posavec

Komentiraj

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.