Zeleni čaj

Foto: Flickr, sowri

Zeleni čaj ili latinski naziv Camellia sinensis

Drugi naziv: indijski, ruski, kineski

Osnovni sadržaj zelenog čaja, kao i svih drugih napitaka koji sadrže kofein jest to da vas drži u stanju povećane budnosti. Dokazano je da danas u Japanu i drugim zemljama dalekog istoka gdje se zeleni čaj konzumira svakodnevno, postoje manje oboljelih od kancerogenih stanica.

Ekstrakt zelenog čaja stimulira metabolizam i  sagorijeva višak masti u organizmu, dezinficira usnu šupljinu i sprječava razvoj infekcija, opušta bronhije, pomaže kod astme, sprječava pojavu širenja raka dojki kod menopauze, koristi se za regulaciju šećera u krvi, pomaže pri zaustavljanju virusa HIV-a, snižava ukupni kolesterol, pomaže snižavanju krvnog tlaka što blagotvorno djeluje na srce, potiče pozitivne misli, umiruje, opušta i pročišćava organizam, sadrži minerale koji su potrebni za čovjekovo zdravlje, djeluje diuretski, pomaže pri otklanjanju celulita, potiče površinsku cirkulaciju, zacjeljuje rane, koristi ga se za njegu kože, za lječenje opeklina, akni, koristi ga se protiv peruti u kosi.

Ukusni čaj može se piti u bilo koje doba dana i večeri, a ne preporuča ga se piti kod anemije i epilepsije. Najučinkoviti je da ga se pije bez šećera. Možete ga piti uz dodatak mlijeka ili malo limuna.

Zeleni čaj se priprema tako da se uzme čajna žlica biljke i prelije sa 2 dcl vruće vode i pusti da odstoji 1-5 minuta. Procijeđenog piti u gutljajima.

Autor: J. Nikšić

Komentari

  1. peki komentira

    Mozete li mi reci koji je najbolji tj. gdje ga mogu nabaviti ?

    • Udruga Anđeoski dodir komentira

      Svi su dobri, a može ih se nabaviti u bilo kojoj apoteci, marketima ili kod travara.

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.