Bobice acaija su jedan od najsnažnijih antioksidansa na svijetu. Plod su palme koja raste u močvarnim područjima oko rijeke Amazone u Brazilu, kao i glavna namirnica stanovnika uz rijeku Amazonu. Jedinstvenog su okusa, približno sličnog okusa kao gorka čokolada.

acai bobice

Acai bobice, Foto: Flickr, scott.zona

U svijetu se napitak acaija koristi više nego mlijeko. Acaija je bogat i protuupalnim omega-9 kiselinama i nema mnogo šećera. U svom sastavu ima esencijalne masne kiseline, željezo, kalcij, vlakna, vitamin A i druge antioksidanse.

Acaija takodjer ima fitosterole, odnosno biljni sastojak poznat po tome što smanjuje kolesterol, liječi simptome povezane s benignom hiperplazijom prostate (natečena prostata), te pomaže u obrani sustava za zaštitu od tjelesnih fizičkih napora.

Acai sa sirupom od guarane poboljšava seksualni život, sudjeluje u borbi protiv starenja. Nadalje acai i njeni jaki antioksidativni spojevi uveliko smanjuju proliferaciju stanica (leukemija) i programiranu smrt stanica.

Acai se u trgovinama zdrave hrane prodaje u obliku zamrznute pulpe, obliku soka, frapea u bocama i praha.  Kod kupnje potražite pasterizirane proizvode od acaija zato što su u njima sačuvani antioksidansi i lijepa ljubičasta boja.

Autor: J. Nikšić