Zašto idemo linijom manjeg otpora

Toliko smo raznovrsni, na toliko različitih načina funkcioniramo, imamo drugačija razmišljanja i sagledavanja, drugačije stavove. Jednostavno, na oko smo svi toliko slični, a opet toliko različiti i upravo zbog te različitosti idemo prema naprijed i uzdižemo se kao vrsta.

Odsutnost

Odsutnost, Foto: Flickr, sleepyjeanie

Stalno nešto tražimo i istražujemo, no ono što je zanimljivo jest to da do svega želimo doći na lagan način, točnije, da dođemo do onoga što želimo bez da uložimo puno truda i energije. Mnogi se povedu time i krenu linijom manjeg otpora. Neki uspiju doći do onoga što žele, neki se izgube negdje na putu. Ali ono što trebamo znati je da kroz liniju manjeg otpora nema uspjeha.

Mnogi su krenuli tim putem i zapeli u problemima i poteškoćama, neki su pali gotovo na dno. Zašto je to tako, zašto padnemo na dno kada idemo linijom manjeg otpora, zašto uopće idemo linijom manjeg otpora?

Možda zaboravimo da sve u životu dobijemo na temelju vlastitog djelovanja. Možda nas ponese lakovjernost i pohlepa, pa zaboravimo na posljedice koje proizlaze iz našeg djelovanja. Ili pak jednostavno kroz liniju manjeg otpora pokazujemo svoju vlastitu lijenost.

Jedno je sigurno, linijom manjeg otpora pokazujemo da ne cijenimo dovoljno vlastiti život i sve ono što nas okružuje. Pokazujemo sebičnost, pokazujemo nepoštovanje i nezahvalnost, jer kada bi do svega došli lako, da li bi onda život imao vrijednost? Da li bi znali razlikovati dobro od lošeg? Da li bi znali razlikovati istinu od laži?

Ne bi znali razliku jer tad bi život bio monoton iako će mnogi reći da nije tako, ali htjeli priznati ili ne, nakon jednog vremena nastupilo bi zasićenje i tada više ne bi u ničemu mogli naći sebe ili svoj vlastiti život.

Prije nego netko krene u ostvarivanje životnih ciljeva neka dobro razmisli kojim će putem ići. Da li će ići putem koji na oko izgleda lakši, jednostavniji i sa lako ostvarivim željama ili pak će odabrati onaj teži, koji ide putem istine, ljubavi i poštenja.

Izbor je isključivo pojedinačni i svatko na temelju svojeg djelovanja kasnije na putu bude suočen sa posljedicama koje su isključivo njegovo djelo. Ključ je u odabiru. Izbor je veliki i svaki odabir donosi određene posljedice.

Ne dopustite si da budete zavedeni i odvedeni sa životnog puta. Ne dopustite si da vas zavedu riječi koje ugodno zvuče vašem uhu. Imajte na umu da je vaš život, bez obzira kakav on bio, vrijednost i zbog toga ga volite i prihvatite. Ne težite i ne želite tuđe živote, jer postoji velika vjerojatnost da bi bili još nesretniji.

Budite svoji, budite jedinstveni. Budite ono što jeste i veselite se svakoj sekundi vlastitog života jer upravo kroz takav način otvarate si put koji će vas dovesti do onoga što je najbolje za vas. Živi danas jer sutra možda neće postojati.

Autor: Z. Posavec

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.