Žalfija

Foto: Flickr, izik

Žalfija ili latinski naziv Salvia officinalis

Drugi naziv: kadulja, salvia, ljekovita slavulja

Žalfija samoniklo raste na suhim, kamenitim područjima u priobalju, ili se uzgaja u vrtovima, nije osjetljiva na mraz, a najrasprostranjenija je na jadranskoj obali i po otocima. Cvate od mjeseca svibnja do lipnja. Omiljena je ispaša za pčele, a med je blago gorkog okusa koji se koristi za smirivanje kašlja.

Neposredno prije cvatnje skupljaju se listovi koji su sivozelene boje i suše se. Eterično ulje dobiva se destilacijom mladih, još zelenih grančica i listova i gotovo je bezbojno.

Žalfija se koristi kod prehlada, promuklosti, jača živce  i čisti krv, grije želudac, otklanja vjetrove, pomaže kod katara i influence, djeluje protuupalno, regulira znojenje, vrlo je stimulativna i podiže tonus, pomaže kod reumatizma, dobar je hormonalni regulator, čisti jetru i bubrege, pomaže kod upale desni. Upotrebljava se kod upale crijevne i želučane sluznice, te kod proljeva. Poboljšava probavu, pa ju se koristi kao začin, naročito kod masne hrane. Potiče menstruaciju. Ne preporuča se trudnicama i dojiljama. Koristi se kao čaj, eterično ulje i tinktura.

Tinktura od žalfije:

– 20gr suhe droge

– 100ml 70%-tnog etanola

razrijeđenu koristiti za grgljanje i ispiranje rana ili za obloge.

Autor: J. Nikšić

Komentari

  1. ana bell komentira

    Negdje sam čitala da ispiranje kose čajem od žalfije-potamnjuje sjedine,i pomaže kod ispadanja kose,dali ima istine u tome?

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.