Žad – Nefrit

Zemlja porijekla: Srednji istok, Kina, Italija, Rusija, SAD, Burma, Egipat

Nalazimo ga u svijetlo do tamno zelene boje, ali i ljubičaste, smeđe, crvene, narančaste, plave, plavozelene, bijele i krem.

žad-nefrit

Žad-nefrit, Foto: Flickr, Soggydan

To je kristal koji simbolizira čistoću i smirenost, donosi mudrost i ravnotežu. Tihi je pomagač koji pomaže da vas dovede do više svijesti, pojačava ljubav, štiti i čuva od svih zlih sila, donoseći harmoniju, privlači sreću i prijateljstvo. Kristal je ravnoteže i iscjeljenja, apsorbira lošu vibraciju iz okoline, idealan je za meditaciju.

Na psihološkom nivou stabilizira osobnost i objedinjuje um s tijelom. Potiče zadovoljstvo kojeg trebate osjećati prema samim sobom, stimulira ideje kako bi bile manje komplicirane, a mentalno vam pomaže da se oslobodite negativnih misli, pomaže pri oslobađanju loših emocija, a posebno razdražljivosti.

Na duhovnom nivou vas potiče da postanete ono što u stvarnosti jeste i da prepoznate sebe kao duhovno biće, budi skrivena znanja. Pomaže kod problema s bubrezima, mjehurom, mokraćnih kanala, otklanja reumatske bolove, bolove probavnog trakta, snižava visoki tlak, regulira metabolizam.

Eliksir žada čisti jetra i bubrege, te ublažava bolove kod trovanja hranom, potpomaže plodnost, djeluje na kukove i slezenu.

Plavozeleni žad: stimulira mir i strpljenje, napreduje polako, ali sigurno i pomaže samokontroli kod osoba koje su eksplozivne.

Zeleni žad: to je najčešći kristal koji se može naći na tržištu, on umiruje nervni sistem i učvršćuje i dovodi do harmonije veze koje su u disbalansu.

Smeđi žad: ima snažno djelovanje prizemljenja, pomaže kod prilagođavanja na nove sredine, donosi utjehu i pouzdanost.

Ljubičasti žad: ublažava emotivnu bol i traume, te daje unutarnji mir.

Narančasti žad: to je energičan kristal koji tiho stimulira, donosi veselje i podučava međusobnu povezanost svih bića.

Crveni žad: je najstimulativniji i najstrasniji, jer je povezan s emocijom ljubavi i prepuštanju. Oslobađa od bijesa, ljutnje, mržnje.

Bijeli žad: usmjerava energiju na najkonstruktivniji način, time što pomaže kod donošenja odluka, jer izdvaja važne informacije koje vam mogu koristiti u vašem životu.

 Žuti žad: pomaže kod probavnog trakta, jako je energičan i stimulativan kristal.

Za žad se kaže da ga nije potrebno čistiti ni puniti, jer je to jedini kamen za koji se kaže da je “dar sa neba”.

Autor. J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.