Svatko ima  svoju osobnost, svatko ima svoj stav, svatko ima svoj karakter, a unutar karaktera nalaze se pojedinosti koje vas označavaju kao osobu. Život svakome pruži priliku u životu, samo neki je uspiju prepoznati, a neki je ne prepoznaju zbog vlastite pogreške i zatvorenosti, jer ponos vam nije dopustio da prepoznate priliku i iskoristite je.

Foto: Flickr, PhotoCo.

Ne postoji osoba koja se barem jednom nije susrela s ponosom i osjetila ono ispunjenje koje se tada događa u kompletnom biću, kada ste se osjećali kao da ste centar svijeta i ništa tada nije bilo bitno osim vas samih. Lijepo je osjetiti ponos, lijepo je uživati u njemu, jer ponos se pojavi spontano u bitnim trenucima koje ste vi kao osoba zaslužili.

Svatko se ponosi s nečim, ali treba napomenuti da ponos može imati i lošu stranu, jer ponekad ponos može dolaziti iz vlastitog ega te tada vlastiti ponos može postati vaš osobni neprijatelj. Iako to mnogima zvuči neprihvatljivo i gotovo nemoguće, ali vjerojatno ste i sami bili u blizini nekoga kome je trebala pomoć, ali je osoba to jednostavno odbijala, ignorirala i negirala, jer osobni ponos jednostavno nije dopustio da ego doživi udarac, jer upravo ego je stvorio takav ponos.

Ponos koji dolazi iz psihe i ega je osobni neprijatelj koji vas odvodi iz teškog stanja u još teže stanje, iz problema u još veći problem, jer jednostavno takav ponos ne želi priznati pogrešku ili pak zatražiti i prihvatiti nečiju pomoć.

Svakako valja biti ponosan na sebe, ako sebi dopuštate da vaš ponos dolazi iz srca i duše, te se potrudite da tako ostane i dalje. Ako vaš ponos dolazi iz psihe tada bi se mogli naći u problemima, zato zaustavite se i razmislite malo, jer kroz takav ponos vi štetite samo sebi i nikome drugome. Kada je ponos na visokoj razini on se lako može pretvoriti u bahatost i bezobraznost, a to opet ide vama na štetu.

Ako imate problem s ponosom, ne odbijajte ljude koji vam žele pomoći, ne stidite se zatražiti pomoć, jer jedino tako ćete uspjeti pobijediti svoj ponos koji dolazi iz psihe i kada to uspijete onda ćete osjetiti onaj pravi ponos koji dolazi iz srca i duše koji vas čini posebnim, koji vas hrani i daje vam snagu za dalje. Ne trebate se bojati da manje vrijedite ako zatražite pomoć, naprotiv, svakome je pomoć potrebna, a samo veliki ljudi mogu pomoć zatražiti bez suzdržavanja i preispitivanja i to im služi na ponos.

Autor: Z. Posavec