Kada bi me netko upitao koji savjet mu mogu dati da mu bude bolje sutra, bez imalo razmišljanja bih mu rekao da vjeruje. Da vjeruje u sebe, da vjeruje u dobro jer na taj način pokazuje da vjeruje u onog tko mu je podario život. Vjerovanje je bitan dio ljudskog postojanja, a povijest nam govori i uči nas upravo tome, pokazuje nam jasnu razliku prošlosti i sadašnjosti, te nam daje naslutiti neku bližu budućnost. Iako budućnost isključivo ovisi o onome što danas činimo.

Vjerovanje, Foto: Suju, Pixabay.com

Svakog dana možemo uzeti svoje stavove, uvjerenja, djelovanja i vjerovanja te ih sagledati sa svih mogućih strana. Analizirati ih do najsitnijih detalja, ali svakako treba biti pošten prema sebi u tom sagledavanju jer ako analiziraš bez želje da ono loše pretvoriš u dobro onda nemoj gubiti niti vrijeme. Barem ćeš se poštedjeti mentalnog zamora i iscrpljenosti. Ali, ako se i dalje pitaš što možeš učiniti danas da ti sutra bude bolje onda si dopusti da analiziraš svoje vjerovanje i svoje djelovanje.

Pa krenimo. Da li ste vjernik? Vjernik sam! Uskliknuti će mnogi bez previše razmišljanja i sagledavanja šire slike, bez da se dublje uđe u priču jer velik dio ljudi svoju vjeru sagledavati će kroz religijsko učenje. I ne, nije to nešto loše, sve je to dio analize, sve je to dio onoga što bi čovjeku trebalo pomoći i činiti ga boljim, pravednijim i iskrenijim. Ali pošto pričamo o analizi potrebno je uči malo dublje u priču, potrebno je upitati sebe da li je odlazak u crkvu dovoljno za vjerovanje? Da li je molitva, opraštanje i zahvaljivanje dovoljno da potvrđuje vjeru i vjerovanje?

Svatko će odgovoriti onako kako mu nalažu osobni stavovi i uvjerenja, ali treba biti svjestan toga da je vjera prije svega učenje, učenje u kojem ćeš svakog dana koji je pred tobom spoznati i prihvatiti istinu. Učenje koje će te svakog dana iznova tjerati da budeš još bolji čovjek nego si jučer bio. Učenje koje će ti dati mogućnost da uvidiš pogreške i propuste. Vjera je to, a nju svakog dana iznova nadograđuješ. Prihvaćaš i otpuštaš, opraštaš i blagoslivljaš. Učiš razlikovati dobro od lošeg, istinu od laži. Učiš jer život je ništa drugo nego svakodnevno učenje, a vjera ti pomaže u tome.

Kada dođeš do svih spoznaja, kada otpustiš sve ono loše što guši tvoju vjeru i prihvatiš istinu kao sastavni dio života onda ćeš doći do trenutka kada ćeš imati nešto što se može nazvati ispit kušnje. Tada će tvoja vjera biti na najvećem ispitu koji postoji, a potvrditi je možeš isključivo kroz djela. Sve prethodno napisano je samo korak koji činiš ka konačnom cilju i ako sve ono što pričaš, zagovaraš i braniš ne pokažeš djelima tvoja vjera je mrtva.

Autor: Zdravko Posavec