Vitamin E je topiv u mastima, a taloži se u mišićima, maternici, testisima, krvi, nadbubrežnoj žlijezdi i hipofizi, jetri, srcu i masnim tkivima. Vrlo je važan za rad imunološkog sustava, a svatko od vas zna koliko je imunološki sustav bitan u funkcioniranju organizma.

orašasto voće
Orašasto voće, Foto: Flickr, IainBuchanan

Osim što je važan za rad imunološkog sustava, štiti plućno tkivo od zagađenog zraka, štiti od ateroskleroze, ubrzava proces zacjeljivanja rana, smanjuje opasnost od srčanih bolesti, održava vaš mladenački izgled tako što usporava oksidacijom izazvano starenje stanica.

Snabdjeva organizam kisikom, te mu tako omogućava veću izdržljivost, razara krvne ugruške i sprječava njihov nastanak, ublažava osjećaj umora, ubrzava zarastanje opeklina, može sniziti krvni tlak. Pomaže kod ublažavanja grčeva u mišićima nogu i općenito ukočenosti mišića, djelotvoran je pri prevenciji spontanih pobačaja.

Najbolji prirodni izvori vitamina E nalaze se u:

– integralnim žitaricama

– pšeničnim klicama

sojinom zrnu

– biljnom ulju

orašastom voću

– prokulici

– listanom zelenom povrću

– jajima

– avokadu

– plodovima mora

Trudnice ili majke koje doje, kao i žene koje uzimaju kontracepcijske tablete ili hormone, trebaju povećati unos ovog vitamina, također savjetujemo i ženama koje prolaze kroz menopauzu da povećaju unošenje vitamina E.

Autor: J. Nikšić