Vitamin D ili “sunčani vitamin” topiv je u mastima, a dobiva ga se isključivo posredstvom sunčeve svjetlosti i nešto kroz hranu, te je potpuno besplatan. Tijelo samo regulira koliko mu je dovoljno vitamina D i to izričito kod izlaganja na sunčevoj svjetlosti.

haringa

Haringa, Foto: Flickr, Accidental Hedonist

Istina je da se danas puno govori o štetnosti izlaganju na suncu, ali isto tako svi znate da se od 12 – 16 sati ne preporučuje sunčati, a sve prije ili kasnije poželjno je, jer ultraljubičaste zrake djeluju na ulja koja se nalaze u koži, proizvodeći na taj način ovaj vitamin koji se zatim apsorbira u organizmu.

Kod oralne primjene, vitamin D se apsorbira kroz stijenke crijeva, a kada koža potamni od sunca, proizvodnja vitamina D preko kože prestaje.

Vitamin D pomaže u liječenju konjuktivitisa, pomaže pri asimilaciji vitamina A, u kombinaciji s vitaminom A i C može pomoći u sprečavanju prehlada, hunjavice, pravilno iskorištava kalcij i fosfor koji su neophodni za jačanje kostiju i zuba. Pomaže kod rahitisa, staračke osteoporoze, a prema najnovijim istraživanjima vitamin D sprječava rak prostate, rak dojke, utječe na depresiju, pretilost i dijabetes, sprječava osteoporozu.

Najbolji prirodni izvori vitamina D nalaze se u:

– ribljem ulju

– sardinama

– haringi

– lososu

– tuni

– mlijeku

– mliječnim proizvodima

Djeca koja ne piju mlijeko s dodatkom vitamina D, trebaju na neki drugi način povećati njegovo unošenje, tamnoputim ljudima koji žive u sjevernijim krajevima obično treba povećana količina vitamina D, a najbolje djeluje u kombinaciji s vitaminom A i C.

Moramo napomenuti da se mnogi zavaravaju jer misle da sunčeve zrake probijaju staklo, ali to nije moguće, zato svi vi koji se sunčate iza stakla, vozite se u autu ili bilo što slično, sunčeve zrake ne mogu imati iscjeljujuće moći, jer tim putem koža ne može upiti D vitamin.

Koža proizvodi vitamin D samo ako je izložena direktno na sunčevoj svjetlosti.

Autor: J. Nikšić