Vitamin B6 topiv je u vodi, a nakon uzimanja on se izlučuje iz organizma tek nakon osam sati, te poput ostalih B – kompleks vitamina poželjno ga je stalno uzimati iz neprerađene hrane ili u obliku vitaminskog dodatka.

banane

Banane, Foto: Flickr, srqpix

Zdravom prehranom osigurava se dovoljno unosa tog vitamina, ali postoje i one skupine ljudi kojima je taj vitamin potrebno dodatno konzumirati, a u tu skupinu spadaju: trudnice, dojilje, žene koje konzumiraju kontracepcijske tablete, starije osobe, dijabetičari, te osobe koje boluju od bolesti crijevnih resica.

Neophodan je za stvaranje antitijela i crvenih krvnih zrnaca, važan je za apsorpciju bjelančevina i ugljikodirata te za njihov metabolizam, za pravilan rad živčanog i imunološkog sustava, za sintezu hormona, pomaže u prevenciji mnogih nervnih i kožnih poremećaja i protiv jutarnjih mučnina. Pomaže kod ublažavanja problema uslijed suhoće usta i mokrenja uzrokovanih tricikličkim antidepresivima, ublažava noćno grčenje mišića, grčeve u nogama, ukočenost ruku, te djeluje kao prirodni diuretik.

Vitaminom B6 može se smanjiti potreba za inzulinom kod dijabetičara, te bolovi kod artritisa. Najbolji učinak ima u kombinaciji s vitaminom B1, B2, B3, vitaminom C i magnezijem.

Najbolji prirodni izvori vitamina B6 nalaze se u:

– pivskom kvascu

– pšeničnim mekinjama

– pšeničnim klicama

– integralnoj riži

– mahunarkama

– krumpiru

– kupusu

– cjelovitom zrnju kukuruza

soji

– jajima

– kikirikiju

– orasima

– dinji

– jetrima

– bubrezima

– zobi

– svinjetini

– peradi

– ribi

– bananama

Jedino što je poznato je to da se sve osobe koje se liječe od Parkinsonove bolesti trebaju posavjetovati s liječnikom da li mogu uzimati taj vitamin kao dodatak.

Autor: J. Nikšić