Vitamin B5 – pantotenska kiselina

Vitamin B5 koji je topiv u vodi vrlo je rasprostranjen u prirodi, pa je i od tuda dobio naziv (panthos=svugdje prisutna kiselina). Vrlo je važan čimbenik u ljudskom tijelu zbog izmjena tvari i u održavanju tjelesne težine. Unosom pantotenske kiseline dolazi u sastav koenzima A, te ju se tako nalazi u svim organima. Sastavni dio koenzima A ima važnu ulogu u metabolizmu proteina, ugljikohidrata i masti.

losos i povrće

Losos i povrće, Foto: Flickr, Maggie Hoffman

Potreba za unosom pantotenske kiseline u organizam nužna je za stvaranje crvenih krvnih stanica, protutijela, žuči, acetilkolina, nervnih prijenosnika, steroida adrenalne žlijezde, proizvodnju masti i za pretvaranje hrane u energiju.

Osim u hrani, pantotenska kiselina se može naći i u kozmetičkim pripravcima, kao što su losioni, kreme i razni gelovi, a oni pospješuju bržem zacjeljivanju rana na koži, ublažavanje boli kod opekotina, kod problematične kože, kao što su upale, razna crvenila, ljuštenje kože, te ublažavanju boli kod ogrebotina i posjekotina.

Najbolji prirodni izvori vitamina B5 nalaze se u:

– mahunarkama

– voću i povrću

– jajima

– pivskom kvascu

– krumpiru

– kukuruzu

– žitaricama

– leći

– smeđoj riži

– orasima

– iznutricama

– lososu

– puretini

Hipovitaminoza je jako rijetka upravo iz razloga što se pantotenska kiselina nalazi u mnogim namirnicama, a jedini slučajevi gdje se javlja nedostatak ovog vitamina je kod osoba koje se izgladnjuju ili teže ka brzom mršavljenju u što kraćem vremenskom roku.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.