Vitamin B3 je topiv u vodi, a nalazimo ga u dva oblika kao nikotinska kiselina (niacin) i kao amid te kiseline (nikotinamid). Amidi su također i anorganski spojevi, npr. natrijev amid, kalijev amid. Oba se nalaze u obliku kristaličnog praška, a jedina im je razlika što se niacin slabo topi u eteru, dok se nikotinamid lako topi u eteru.

vitamin B3

Vitamin B3, Foto: Flickr, Pauline Mak

Ovaj vitamin pomaže u zdravijem održavanju probavnog sustava, daje koži zdraviji izgled, ublažava želučano – crijevne poremećaje, pomaže u regulaciji šećera u krvi, proizvodnji hormona masnih kiselina i steroida, stabiliziranju psihičkog zdravlja.

Djelotvoran je i učinkovit kod smanjivanja širenja krvnih žila, smanjuje agresivnost, hiperaktivnost, potištenost, nesanicu, te sudjeluje u smanjivanju kolesterola i triglicerida u krvi.

Nedostatak niacina najčešće se nalazi kod osoba koje boluju od hipertireoze, trudnica i dojilja, starijih osoba, te osobama koje su sklone većem konzumiranju alkohola.

Najbolji prirodni izvori vitamina B3 nalaze se u:

– kvascu

– zelenom povrću

– krumpiru

– mesu

– ribi

– jetrima

– mlijeku

– jajima

– kikirikiju

– orasima

– pšeničnim klicama

– smeđoj riži

– pšeničnom i kukuruznom brašnu

– ječmenom i heljdinom brašnu

– piletini, puretini, zečetini

Nuspojava nema, jedino što se može javiti blago crvenilo i toplina u cijelom organizmu ako ga se unosi u nešto većoj dozi, ali i to nestane kroz nekoliko minuta.

Autor: J. Nikšić