Vitamin B2 topiv je u vodi i lako se apsorbira, a pošto se ne taloži u organizmu, potrebno ga je uzimati redovito putem integralne hrane ili vitaminskih dodataka. Jedan je od vitamina koji ima direktni utjecaj na krvnu sliku, te ga je potrebno svakodnevno unositi u organizam.

kupus

Kupus, Foto: Flickr, jetheriot

Kod stresnih situacija, preporuča se uzimati ovog vitamina u većoj dozi. Vitaminu B2 možemo zahvaliti za zdravu kosu, nokte, sluznicu i kožu. Pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica, radu živčanog sustava, sudjeluje u proizvodnji kortikosteroida i hormona štitne žlijezde, poboljšava vid, ublažava umor očiju. Ubrzava zarašćivanju rana u ustima, na usnama i jeziku, a zajedno s drugim tvarima djeluje na metabolizam ugljikohidrata, bjelančevina i masti.

Najbolji prirodni izvori vitamina B2 nalaze se u:

– kupusu

– grašku

– grahu

– mekinjama

– telećim jetricama

– pšeničnim klicama

– mlijeku i mliječnim proizvodima

– riži

– mesu

– morskim ribama

– jajima

– lisnatom zelenom povrću

Uzimate li kontracepcijske tablete, dojite li ili ste trudni, potrebno vam je više tog vitamina. Oni koji ne jedu meso crvenog podrijetla, mliječne proizvode, također se preporučuje uzimanje tog vitamina u većoj dozi.

Vitamin B2 najbolje djeluje u zajedništvu s vitaminom B6, vitaminom C i niacinom. Ako se koriste neki antikancerogeni lijekovi, pretjeran unos tog vitamina može umanjiti djelotvornost tog lijeka.

Autor: J. Nikšić