Vitamin B15 topiv je u vodi, ali pošto se za njega kaže da i nije u pravom smislu vitamin u potpunosti, nije dokazano da je njegovo prisustvo u ishrani neophodno. Po svojim antioksidansnim svojstvima, sličan je vitaminu E, a djelovanje je učinkovitije kada ga se uzima u kombinaciji s vitaminom A i E.

koštice bundeve
Koštice bundeve, Foto: Flickr, HealthAliciousNess

Konzumiranje tog vitamina može pomoći u neutralizaciji za žudnjom za alkoholom, snižava razinu kolesterola u krvi, potpomaže sintezu proteina, otklanja mamurluk, stimulira imunološke reakcije, ublažava simptome angine i astme. Stimulira imunološke reakcije, štiti od zagađivača, produžava životni vijek stanica, te ubrzava oporavak od umora, pomaže kod loše cirkulacije, pomaže kod problema sa srcem, povišenog kolesterola u krvi, bolesti kože, dijabetesa, te kod zacjeljivanja rana.

Najbolji prirodni izvori vitamina B15 nalaze se u:

– sjemenkama bundeve

– smeđoj riži

– sezamu

– integralnim žitaricama

– pivskom kvascu

Neki eksperimenti s uzimanjem tog vitamina, a naročito kod sportaša, pokazalo se da djeluje na povećanju izdržljivosti i fizičkoj kondiciji.

Smatra se da je unutarnji rad moždanih stanica smanjeno kod djece s problemima u ponašanju, razvoju i učenju, komunikaciji, a pangamat se pokazao djelotvornim sredstvom u povećanju dostupnosti kisika stanicama mozga. Pa su tako autistična, djeca s problemima u ponašanju i govoru pokazala uspješne i napredne rezultate uzimanjem istog, a to se pokazalo na način da su postala komunikativna, znači počeli su izgovarati cijele rečenice, postala su puno aktivnija, društvenija i zainteresiranija za bilo koji oblik učenja.

Uzimanjem kalcijevog pangamata također se pokazalo vrlo uspješnim u lječenju astme i alergija, te se već nakog tjedan dana uzimanja istog stanje počelo mijenjati, a postoje i dokazi gdje ima i izlječenih slučajeva.

Autor: J. Nikšić