Vitamin B12 topiv je u vodi i djelotvoran u vrlo malim dozama, a jedini je vitamin koji sadrži esencijalne mineralne elemente. Poznat je i pod nazivom “crveni vitamin”. Preporučuje ga se uzimati u kombinaciji s kalcijem kako bi organizam imao stvarne koristi od njega.

delikatese

Delikatese, Foto: Flickr, saaleha

Ovaj vitamin potpomaže u razvoju djece, povećava apetit i životnu energiju. Koristan je u očuvanju zdravlja živčanog sustava, dobro iskorištava ugljikohidrate, proteine i masti, poboljšava koncentraciju, pamćenje i ravnotežu, ublažava stanje razdražljivosti i nemira, stvara i regenerira crvena krvna zrnca, što možemo reći da štiti od anemije.

Kod velikog umora, vitamin B12 se proporučuje uzimati u obliku injekcije koju prepiše liječnik, te se ovim putem postižu jako dobri rezultati, a naročito kod starijih osoba.

Ako ste vegetarijanac i iz svoje prehrane ste izbacili sve mliječne proizvode i jaja, tada vam je potreban dodatak vitamina B12. U kombinaciji s folnom kiselinom, ovaj vitamin može predstavljati vrlo djelotvorno sredstvo za osvježenje.

Najbolji prirodni izvori vitamina B12 nalaze se u:

– jetricama

– svinjetini

– govedini

– jajima

– bubrezima

– mlijeku

– siru

– ribi

– školjkama

Kao dio B-kompleksa, ovaj vitamin može pomoći ženama za vrijeme i neposredno prije menstruacije, kao i svim osobama koje pretjerano konzumiraju puno teških proteina.

Autor: J. Nikšić