Vitamin B1 je topiv u vodi, te se kao kod svih vitamin B-kompleksa višak ne uskladištuje u organizmu, već se izlučuje, te se mora svakodnevno obnavljati. To je vitamin koji pomaže hrani koju ste unijeli u svoj organizam pretvoriti je u energiju.

kikiriki
Kikiriki, Foto: Flickr, desegura89

Za vitamin B1 se kaže da je “vitamin morala”, jer pozitivno djeluje na živčani sustav, pa tako i duhovno stanje. Ima blagi diuretički učinak, pridonosi maksimalnom iskorištenju energije iz hrane ugljikohidrata. Pomaže kod visinske ili morske bolesti, ublažava bol kod postoperativnih zahvata u dentalnoj medicini, pomaže kod herpesa, potpomaže rast, olakšava probavu, ima normalno djelovanje u funkciji živčanog sustava, mišića i srca.

Najbolji prirodni izvori vitamina B1 nalaze se u:

– rižinim pahuljicama

– pivskom kvascu

– integralnoj pšenici

– neprerađenim žitaricama

– mekinjama

– mlijeku

– brašnu zobenih pahuljica

– kikirikiju

– iznutricama

– svinjetini (ona dio koji nije masan)

– većini povrća

– krumpiru

– mahunarkama

– peradi

Vitamin B1 topiv u vodi nema bilo kakvih nuspojava, jer se sav višak iz organizma izlučuje mokraćom. Vitamin B1 se lako uništi kod kuhanja hrane, prevelike doze uzimanja kofeina ili alkohola. Ako ste pušač, ili u ishrani koristite više šećera nego što je to potrebno, tada su vam potrebne veće količine unosa tog vitamina.

Trudnicama i dojiljama je također potreban veći unos B1 vitamina, kao i svim ženama koje koriste kontracepcijske tablete. Osobe koje su pod većim stresom, traumama bilo kojeg oblika, postoperativnim šokom također preporučujemo uzimanje veće količine B-kompleksa uključujući i tiamin.

Autor: J. Nikšić