Vitamin A je topiv u mastima, a organizam ga uskladišćuje i nije ga potrebno uzimati svaki dan. Nalazi ga se u dva oblika. A vitamin (retinol) kojeg nalazimo u namirnicama životinjskog porijekla i provitamin A (karoten) kojeg nalazimo u namirnicama biljnog i životinjskog porijekla.

izvor vitamina A

Izvor vitamina A, Foto: Flickr, Martin Pettitt

Vitamin A djeluje protiv lošeg vida, noćnog sljepila, te u liječenju mnogih očnih bolesti, skraćuje trajanje bolesti, stvara otpornost prema infekcijama dišnih organa, potpomaže pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. U zdravom stanju održava vanjske omotače vaših tkiva i organa, jača kosti, doprinosi zdravlju kože, kose, zuba i desni, potpomaže rast, a u vanjskoj primjeni koristi ga se u liječenju akni, prišteva, čireva i otvorenih čireva, površinskih bora i dopuna su u liječenju od emfizema i hipertiroidizma.

Najbolji prirodni izvori vitamina  A, nalaze se u:

– ribljem ulju

mrkvi

– žutom ili tamnozelenom povrću

– jetrima

– mlijeku i mliječnim proizvodima

– margarinu

– žutom povrću

Vitamin A je uglavnom dostupan u dva oblika: jedan se dobiva iz prirodnog ribljeg ulja, dok se drugi koji se miješaju s vodom su acetati ili palmitati i preporučuju se svima koji ne mogu koristiti riblje ulje, a naročito se preporučuje osobama koji pate od akni.

Ako se vaša tjedna prehrana sastoji od velikih količina mrkve, špinata, slatkog krumpira ili dinje, nije potrebno uzimati dodatak vitamina A. Ne uzimati ga s mineralnim uljima.

Autor: J. Nikšić