Vitamin A

Vitamin A je topiv u mastima, a organizam ga uskladišćuje i nije ga potrebno uzimati svaki dan. Nalazi ga se u dva oblika. A vitamin (retinol) kojeg nalazimo u namirnicama životinjskog porijekla i provitamin A (karoten) kojeg nalazimo u namirnicama biljnog i životinjskog porijekla.

izvor vitamina A

Izvor vitamina A, Foto: Flickr, Martin Pettitt

Vitamin A djeluje protiv lošeg vida, noćnog sljepila, te u liječenju mnogih očnih bolesti, skraćuje trajanje bolesti, stvara otpornost prema infekcijama dišnih organa, potpomaže pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. U zdravom stanju održava vanjske omotače vaših tkiva i organa, jača kosti, doprinosi zdravlju kože, kose, zuba i desni, potpomaže rast, a u vanjskoj primjeni koristi ga se u liječenju akni, prišteva, čireva i otvorenih čireva, površinskih bora i dopuna su u liječenju od emfizema i hipertiroidizma.

Najbolji prirodni izvori vitamina  A, nalaze se u:

– ribljem ulju

mrkvi

– žutom ili tamnozelenom povrću

– jetrima

– mlijeku i mliječnim proizvodima

– margarinu

– žutom povrću

Vitamin A je uglavnom dostupan u dva oblika: jedan se dobiva iz prirodnog ribljeg ulja, dok se drugi koji se miješaju s vodom su acetati ili palmitati i preporučuju se svima koji ne mogu koristiti riblje ulje, a naročito se preporučuje osobama koji pate od akni.

Ako se vaša tjedna prehrana sastoji od velikih količina mrkve, špinata, slatkog krumpira ili dinje, nije potrebno uzimati dodatak vitamina A. Ne uzimati ga s mineralnim uljima.

Autor: J. Nikšić

Komentari

  1. ksenija križan komentira

    Kad zemlja nebi bila istrošena, kao što je, sve bi to bilo super, previše se mudruje s kemikalijama, koje nisu ni približne svemu prirodnom, npr. acetilkolin je transmiter – prijenosnik podražaja od srži kralježnice, pa do svih okrajina tijela. Ako je imunitet loš, napadnut koječim, k tom fali još magnezija, b vitamina, uz artritis ( koji nastaje – kao i svi kamenci u organizmu zbog prekiselog medija, giht naprimjer – povišena mokraćna kiselina ili drugin imenom – urati),
    podražaji teško bivaju preneseni, bez obzira bili ono simpatičkog ili parasimpatičkog porijekla ( voljno ili nevoljno ). Napredak ima svoje loše i dobre strane, baš kao i sve. Obična soda bikarbona iz apoteke – čista – bez aluminija – velika je pomoć u mnogoćemu – lužnati medij potreban za opstanak stanica u organizmu – konzumiranje čiste sode bikarbone – poželjno je. Što radite kad vas peče želudač od žgaravice – uzme se čajna žiličica, upravo čudesne sode bikarbone. Želičana KISELINA bude neutralizirana sodom bikarbonom. Baš me zanima – do kad će je biti u apoteci, jer nizom svojih pozitivnih djelovanja – veliki je suparnik farmaceutskoj industriji !!!!!

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.