Vinova loza ili latinski Vitis vinifera

Drugi naziv: čokot, trs, vinski trs, vinoloza, vinska loza

Za vinovu lozu pradomovina se smatra područje  između Kaspijskog jezera i Crnog mora, to je trajan grm, odnosno penjačica koja doseže visinu od 5m do 15m. Listovi su različitog oblika, a sve je to ovisno o vrsti vinove loze. Plod je sočna, slatkasta ili kiselkasta boba sa nekoliko sjemenki. Skupljeni plodovi sačinjavaju grozd, a veličina i boja ploda se razlikuje po vrsti zasađene vinove loze.

Foto: Flickr, CoreForce

Plod se može koristiti u svježem obliku, sušenom, ili prerađenom u voćne sokove ili alkoholna pića. Za lijek se upotrebljava grožđe, cvjetovi, listovi i vitice. Čaj od listova vinove loze koristi se kod oboljenja gihta, reumatizma, protiv povraćanja, a dobar rezultat pokazuje se i kod skidanja celulita, dok se čaj od cvjetova koristi za liječenje oslabljene funkcije mozga i kičmene moždine.

Kao uvarak listovi se također upotrebljavaju za kupelji, kod  ispiranja  kože, protiv ispucale kože na rukama i nogama, liječe se ozebline, a kao oblog od usitnjenog lišća služi kod raznih vrućina glave, želuca i upaljenih očiju.

Grožđe se kao lijek  uzima za čišćenje krvi u orgnizmu, za reguliranje probave, kod upalnih procesa probavnih organa, za uklanjanje reumatičnih bolesti i kožnih osipa.

Ekstrakt sjemena grožđa štiti krvne žile od oštećenja, jača kapilare, spriječava oksidaciju masti i nastanak infarkta srčanog mišića.

Danas se mladi list vinove loze koristi i za spremanje sarmica.

Recept za bolju cirkulaciju:

– 1l vode

– 2 šake usitnjenog svježeg  lišća vinove loze

kuhati 15minuta i dodati u veliku posudu ili kadu te držati noge do koljena oko 30minuta svaku večer prije spavanja otprilike oko mjesec dana.

Čaj od vinove loze:

– 2dcl vode

– žlica osušenog lišća vinove loze

prokuhati i ostaviti da odstoji 10-15min i piti 3 x dnevno kroz tri tjedna

Mast od cvjetova vinove loze:

– cvjetove vinove loze prepržiti na maslacu ili domaćoj svinjskoj masti koja nije zasoljena, procijediti i upotrebljavati kod kožnih osipa i sunčevih pjega.

Autor: J. Nikšić