Foto: Flickr, nordique

Valerijana ili latinski naziv Valeriana officinalis

Drugi naziv: majčina trava, kozlić, mačja trava

Valerijana raste u vlažnim šumama, na vlažnim livadama, obalama rijeka, uzduž jaraka i obroncima. Vrlo je lijepa ukrasna biljka za prirodni vrt, a cvjetovi ugodna mirisa privlače pčele i ostale kukce. U jesen se vadi korijen s podzemnim izbojcima. Svježe ubrano korijenje je bez mirisa, suši ga se brzo i oprezno i sprema u zatvorene posude kako se ne bi navlažio. Suha droga je pomalo slatkogorkastog okusa.

Djeluje umirujuće i tako djeluje na nesanicu. Čaj i tinktura blago umiruju kod neuroza, živčane iscrpljenosti, uznemirenosti, nervoznog i bolnog grčenja u želucu i crijevima, kod neuroze srca, straha, kod klimakterijskih tegoba, općenito kod svih vrsta napetosti. Odoljen je vrlo važan fitoterapeutik jer se uz njega lakše može prebroditi stres, strah, uznemirenost i tuga.

Pomaže i kod infekcijskih bolesti, djeci se preporuča ako imaju problema sa spavanjem i lošom koncentracijom, kod nemira, želučanih bolova i glavobolja. Unatoč dugotrajnoj primjeni nisu poznati podaci koji bi ukazivali na mogućnost razvijanja ovisnosti, ali je isto tako potrebno posavjetovati se sa liječnikom u kojoj dozi i koliko vremenski treba uzimati lijek. Ne preporuča se trudnicama i dojiljama.

Tinktura:

– 50gr svježe osušene droge

– 100ml 70%-tnog alkohola

dobro začepljeno pustiti da odstoji 15 dana uz povremeno mućkanje i uzimati 15-20 kapi na kocki šećera ili u pola čaše vode.

Kupelj:

– 100gr osušene droge

– 1/2 litre vruće vode

pustiti da odstoji 15minuta i dodati kupelji u kadi prije spavanja.

Autor: J. Nikšić