Foto: Flickr, pellaea

Uva ili latinski naziv Arctostaphylos  Uva Ursi

Drugi naziv: medveđe grožđe, medvjetka

Raste na otvorenim sunčanim mjestima planinskog područja u obliku prilegnutog grma, kao i na kamenitim obroncima. Plod je crvene boje, karakterističnog mirisa, trpkog i blago gorkog okusa.

U narodnoj medicini se koristi kod bubrežnih bolesti, upale mjehura, kod kamenaca i kroničnih proljeva, kod povećane prostate, kod šećerne bolesti. Prilikom konzumiranja čaja, poželjno je listove samljeti i malo duže kuhati, a posljedica pijenja je boja urina koja može biti crvenkaste boje, te se mnogi preplaše, ali mjesta za paniku nema. Kod osjetljivih osoba uzrokuje povraćanje i nije ju preporučljivo piti više od tjedan dana. List je najljekovitiji u proljeće.

Kod upala mokraćovoda i mjehura proporuča se mješavina od medvjetke, preslice, sljezovog cvijeta i lista kadulje otprilike sve po 25gr i pije se tri puta na dan po jednu šalicu.

Kad je upala povezana sa grčevima mjehura i čestim mokrenjem preporuča se mješavina medvjetke, odoljenov korijen (valerijana) list matičnjaka i timijanov zelen sve po 25gr i pije se jedna do tri šalice na dan.

Kod prehlade mjehura vrlo je djelotvorna mješavina medvjetke, brezovog lista, lanenog sjemena, bedrenikim korijenom sve po 25gr, preliti hladnom vodom i pustiti da odstoji 6 sati, potom ugrijati do vrenja i piti tri put na dan po jednu šalicu čaja.

Djeca, trudnice i dojilje ne smiju uzimati čaj od uve, a ostali ga ne smiju koristiti više od 5 puta godišnje.

Autor: J. Nikšić