Foto: Flickr, ell brown

Svaki trenutak koji ostaje iza vas, polako, ali sigurno postaje trenutak prošlosti, no mnogi ljudi zbog prošlosti imaju velikih problema sa kojima se suočavaju kroz život, zapravo, prošlost koju su proživjeli predstavlja  im teret sa kojim se jako teško nose. Neki nikako ne mogu prihvatiti činjenicu da se prošlost nikada neće moći promijeniti, te se silno trude ispraviti ono što ne ide.

Često nam dolaze osobe koje imaju izraženih problema zbog prošlosti, neki od njih su sami prouzročili posljedice, a neki od njih suočeni su sa prošlošću zbog drugih. Iako su neki svjesni da rade grešku što se vraćaju u prošlost, ta energija prošlosti je toliko jaka da se jednostavno ne mogu oduprijeti i zapravo postaje uteg na vama.

Imali smo jedan slučaj gdje se jednoj gospođi počelo sve rušiti, brak, obitelj, odnosi sa ljudima, djeca su joj okrenula leđa, itd. Došla je vrlo rastrešena i nervozna. Odmah smo uvidjeli gdje je najveći problem kod nje, te kada smo joj rekli da na sebi nosi uteg prošlosti njeno tijelo se doslovce ukočilo, te je nakon jednog perioda počela negirati točnost navedenog. Nismo imali izbora te smo morali odustati od tretmana, jer ako netko pruža otpor tada nema ni potrebe raditi jer rezultat će izostati. Rekli smo joj ako uistinu želi riješiti svoj problem, neka razmisli o samoj sebi i da se uvijek može javiti.

Nazvala nas je drugi dan i zamolila nas da je nekako uvrstimo u raspored. Došla je u dogovoreno vrijeme, te je počela pričati da smo joj pomogli već samim razgovorom, da je postala svjesna nekih svari tek kada je otišla od nas. Otvorila se i rekla sve što je nosila sa sobom još iz djetinjstva, pa do tadašnjeg trenutka. Krenuli smo sa tretmanom i ona je legla na radni stol, u datom trenutku tretmana osjetili smo da se oslobodila, počela je plakati iz sveg glasa, suze su joj nekontrolirano tekle niz lice, a fizičko tijelo polako je podrhtavalo i izvijalo se pod naletima energije.

Nakon tretmana nije mogla pričati, samo je sjedila sa smješkom na licu i tek nakon nekog vremena izgovorila je potiho i sramežljivo “hvala vam iz srca”. Nije trebala ništa pričati jer mi smo znali da ona želi uživati u tom trenutku. Drugi dan je rekla da je spavala poput bebe i da je svjesna svega i da nema više utega, da osjeća mir unutar sebe. Rekli smo joj da mora opraštati, a ne držati u sebi tu bol koju joj je izazvala prošlost, što je ona i učinila.

Nakon svakog tretmana osjećala se sve bolje, te je rekla da više nikad neće dopustiti da se vraća u prošlost, da jedino što želi je to da živi za sadašnji trenutak i da bude sretna. Rekla je da uteg prošlosti može čovjeka vući u sve dublji ponor, da ako se čovjek ne potrudi pružiti si priliku može izgubiti sve i da nikad više neće susprezati da upita za pomoć. Mjesečno jednom dolazi na tretman i govori da nikada nije živjela bolje nego sada kada se riješila utega prošlosti.

Mnogi od vas imaju probleme koje vuku iz prošlosti, neki od vas čak toga nisu ni svjesni, dok onaj dio koji je toga svjestan ne želi tražiti pomoć jer misli da mogu sami to riješiti i da im nije potrebna ničija pomoć. Ako je vaša prošlost  bila negativna može vam prouzročiti negativne situacije i u sadašnjosti, jer uteg negativne prošlosti uvijek će vas vući prema dnu tako dugo dok ga u potpunosti ne odbacite od sebe.

Ako se borite sa svojom prošlošću, ako je ne možete pobijediti i odbaciti uteg od sebe, ne gubite nadu i vjeru, javite nam se, a mi ćemo se potruditi da vam skinemo okove i uteg prošlosti.

Autor: Z. Posavec