Ti, baš ti, vrijednost si i ljepota koja bi se mogla opisivati danima, i možda se ne bi uspjele dočarati sve draži koje se skrivaju u nutrini tvog postojanja. Sva ona plemenitost, nadahnutost, odvažnost, ustrajnost, odlučnost i još toliko toga što se nalazi u tebi čini te posebnim.

maska
Maska, Foto: Flickr, paulternate

Jesi li svjestan sebe i svojeg postojanja, one slobode koja ti pruža beskrajno prostranstvo i neograničene mogućnosti? Da li si svjestan ljepote koja te okružuje i svih blagodati koje ti pruža vlastiti život?

Možda nisi toga svjestan, možda te trenutna životna situacija opterećuje mislima koje te potiskuju i ti si je prihvatio kao dio svoje stvarnosti, kao dio svojeg života bez vjere u bolje sutra. Možda ti takva situacija odgovara, a da toga nisi ni svjestan. Sve je to možda, a stvarnost je nešto drugačija, zapravo puno drugačija od onoga kako je ti sam vidiš.

Poznaješ li sebe? Znaš li što želiš od života? Jesi li spreman više davati ili primati? Na oko vrlo lagana pitanja, ali ipak u dubini ona otkrivaju puno više nego što se to čini. Jesi li pokušao odgovoriti na njih, ali onako iskreno, bez uljepšavanja, bez skrivanja. Rijetki, tek oni najhrabriji odgovoriti će iskreno na pitanja, dok će većina odgovarati sa figom u džepu.

Treba li se skrivati u vlastitom životu, treba li glumatati samo da bi netko imao lijepo mišljenje o tebi, a s druge strane tvoj stvarni život je daleko od idile koju pojedinačno prezentiraš prema vani. Ima li smisla skrivati se pod lažnom maskom koja prekriva stvarno lice vlastitog života?

Zar smatraš da sa maskom na licu živiš kvalitetnije, ili pak smatraš da ćeš sa maskom pobjeći od stvarnosti koja se nalazi duboko unutar tebe i tvoja četiri zida? Ne postaje li ti ta maska suviše teška, ne opterećuje li te gluma? Zar umjesto stvarnog života ti odabireš biti glumac u njemu? Smatraš li da tako više vrijediš ili da ćeš tako postići svoj cilj?

Nemoj bježati od sebe, naprotiv, stani i poveži se sa cijelim svojim bićem. Ogledalo je tvoja stvarnost, ono ogledalo u kojem vidiš svoj odraz svakog jutra i svake večeri. Odloži masku i zauvijek gledaj samo svoje lice u ogledalu, gledaj ga kroz stvarnost i iskrenost, jer sve ostalo je iluzija koja odvodi u ponor.

Ne dopusti si da plešeš vječito na rubu ponora. Budi odvažan, budi hrabar i kreni u stvarnost vlastitog života. Upoznaj sebe, ali upoznaj se iskreno. Odbacuj sve ono što te čini nesretnim i tužnim, a prihvaćaj sve ono što te ispunjava i čini sretnim.

Beskraj mogućnosti te čeka, svaki novi korak tvoja je prilika, samo budi ono što jesi i ne glumi. Budi pravedan i dobrostiv. Nije bitno što primaš nego što daješ. Bez obzira kakvo je trenutno stanje u tvom životu, ono se može promijeniti, samo si trebaš pružiti priliku. Pogledaj se u ogledalo i usudi se biti ti.

Video osvrt možete pogledati OVDJE

Autor: Z. Posavec