Mnogi se pitaju i dođu u dilemu kako opremiti prostor gdje bi se radile masaže? Većina njih se odlučuje na bijelu boju, jer ih to podsjeća na čistoću, no ono što bi mi ovdje pisali je upravo to da se prostor može urediti bojama, jer je svima poznato da i boje liječe.

masaža

Masaža, Foto: Flickr, Tara Angkor Hotel

Kao prvo prostor treba biti opuštajući i vedar, ali nikako odabrati kričave boje ili u njega staviti kričave uzorke. Mnogi terapeuti će se složiti da se upotrijebe neutralne ili pastelne boje jer one snažnije potiču proces opuštanja i ozdravljenja.

Većina se odlučuje za blage plave, zelene, roskaste i svijetloljubičaste nijanse. Bez obzira na boju, prostorija mora biti besprijekorno čista, topla, ako je moguće pri prirodnom ili prigušenom svjetlu ili pri plamenu svijeće. Treba izbjegavati svjetlo stropa kako bi se izbjegao izgled bolničkog  prostora.

Svježi cvijet u vazi ili sobna biljka pojačat će ugodan dojam prostora za iscjeljivanje kroz masažu. Tiha i lagana glazba s prikladnom melodijom za opuštanje tijekom masaže dovest će vaše tijelo u brže smirujuće stanje.

Pojedinci ulože mnogo novaca u uređenje samog prostora, a na kraju ne ispadne sasvim dobro, jer prenatrpaju prostor koje kakvim stvarima i ukrasima koji nisu primjereni za taj ambijent. Ako niste sigurni što bi stavili za ukras, dajemo vam savjet da i same ukrasne bočice eteričnih ulja mogu podignuti cjelokupni dojam u vašem prostoru, mala mirisna lampica u koju ćete dodati par kapi eteričnog ulja, ali koje opet neće biti preagresivno za miris, dat će vašem prostoru jednu prirodnu notu opuštajućeg ambijenta.

Možemo napomenuti da će i razni biljni ili voćni čajevi dati jednu notu ugodnog prostora, jer se iza svake masaže klijentu može ponuditi šalica toplog čaja koja će ga dodatno ugrijati, jer se opušteno tijelo  rashladi tijekom masaže.

Stol za masažu mora biti kvalitetan, udoban, dovoljno dugačak, a ono najvažnije je da ima dobar oslonac za glavu ili dovoljno komotnu rupu u kojoj ćete moći nesmetano disati, ako ste okrenuti potrbuške, jer neugodan stol može prouzročiti takve efekte da se klijent jedva čeka dignuti i što prije otići.

Osim stola, neki terapeuti vole upotrebljavati podlogu i tako masirati na podu. Iako može biti naporna za masera, puno je bolja za primatelja, jer će davatelj lakše izvesti odgovarajući pritisak kada mora koristiti svu snagu tijela. Bez obzira na čemu masirate, imajte uvijek u pripravnosti nekoliko pokrivača ili velikih ručnika, jer ćete tako osigurati potpunu udobnost vašem klijentu, te ga tako utopliti, a nepokriven treba ostati samo dio tijela koji masirate.

Nadamo se da smo vam uspjeli malo približiti i pomoći u vizualizaciji vašeg prostora.

Autor: J. Nikšić