Tijekom povijesti masaže su se koristile u zdravstvene svrhe, za opuštanje i relaksaciju, a masaža je zapravo napredan i svjestan oblik vaše unutarnje i urođene sposobnosti da iscjeljujete dodirom, polaganjem ruku, milovanjem, pritiscima, trljanjem, a ako se u samim tretmanima upotrebljavaju i eterična ulja u mješavini biljnih ulja, možemo reći da će učinak biti puno bolji i kvalitetniji, jer svaki pojedinačni odabir ulja ima svoju svrhu i učinak.

masaža bebe

Masaža bebe, Foto: Flickr, valentinapowers

Masaža može biti važna za ozdravljenje jednako kao hrana i osobna higijena.  I psiholozi ističu da je nježan dodir pun ljubavi presudan za emotivni i psihološki razvoj, naročito tijekom prvih mjeseci života. Sjetite se samo vaše bebe kada je plakala, vi ste nesvjesno počeli milovanjem i tada bi se ona smirila.

Zanimanje za raznim masažama trenutačno raste, ali još uvijek ne dovoljno, jer mnogi smatraju da je to samo luksuz, ali vašem tijelu su itekako potrebni tretmani, jer kroz dogledno vrijeme ono će vam biti zahvalno, jer ste mu posvećivali dovoljno pažnje, hranili ga, čuvali i nadasve niste podcijenili niti jedan djelić vašeg bića.

Kada terapeut svojim dodirom pokrene i pročisti vaše tijelo svih negativnih utjecaja, otkloni blokade, nahrani tijelo pozitivnom energijom, tada se vaše tijelo obnavlja i bolna mjesta polako popuštaju, tijelo se budi, a vi se počinjete osjećati poletnije i zadovoljnije.

Samom upotrebom eteričnih ulja, poboljšava se vaše raspoloženje, njeguju se sve razine vašeg postojanja, pa čak i duhovna dimenzija, jer mirisi koji se šire dok se tijelo masira, lagano utječu na vašu psihu, a ona šalje dalje informaciju ugode koja dopire duboko u vas same.

Učinci energetske masaže na tijelo i um su toliko učinkoviti, pa ćemo navesti one najosnovnije: poboljšava se cirkulacija krvi i stimulira limfa, izbacuju se toksini iz organizma, poboljšava se probava, te se tako sprječava nadutost i zatvor, smanjuje se visoki krvni tlak, otklanjaju se glavobolje, razne blokade na energetskim centrima (čakre), osigurava se smiren i dubok san, sprječava se nesanica, ublažavaju se problemi s disanjem.

Nadalje, smanjuje se napetost čitavog organizma, odstranjuje se stres, um vam djeluje tako  da se osjećate  sretnije  i raspoloženije, te tako jačate svoj imunološki sustav i sprječavate da dođe do bolesti, kako popušta napetost u mišićima, tako se i vaše emocije oslobađaju na pozitivan način, tu možemo spomenuti da može doći do jakog plača ili smijeha, a ponekad se utone u san, jednom riječju vi ste kompletno nova osoba.

Tijekom masaže ili nakon nje, može se javiti lagana vrtoglavica, ali to nije ništa opasno, već je to samo znak da energija i eterična ulja imaju svoj učinak, a vi se osjećate puni energije.

Autor: Z. Posavec