Tušanj

Tušanj ili latinski Portulaca olearcea

Drugi naziv: tušt, portulak

Tušanj je jednogodišnja, samonikla biljka, s polegnutom stabljikom koja je okrugla, mesnata i sočna, a cvjetovi su žuti i sitni, zvjezdastog oblika i otvaraju se samo u sunčanim prijepodnevnim satima.

Foto: Flickr, blumenbiene

Sadrži veliku količinu antioksidansa i omega-3 masnih kiselina, a sadrži i fenole koji su djelotvorni u vezivanju slobodnih radikala u organizmu, pa time štite od mnogobrojnih bolesti. Omega-3 kiseline jačaju imunološki i kardiovaskularni sustav.

Tušanj ima i protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju, te sprječava stvaranje ugrušaka u krvi u arterijama. Može pomoći i u regulaciji razine kolesterola u krvi. Budući da opušta glatke mišiće, djeluje na smanjivanje krvnog tlaka.

Sluz te biljke smiruje infekcije i upale u crijevima i infekcije urinarnog trakta. Primjenjuje se i protiv žgaravice, gastritisa, pa čak i zatvora. U prehrani se upotrebljavaju mladi, sočni listovi i izdanci koji narastu do visine od tri do pet centimetara i koriste se u salatama, juhama, varivima ili tijestu za palačinke. Kuhanje traje najviše do 15minuta, pogodan je i za kiseljenje.

Sok tušnja se koristi protiv suhog kašlja, upala, čireva i krvarenja, raznih kožnih nečistoća, osipa, iritirane kože,  a čaj je omiljen kod bolesti dišnih organa. Sok je najbolje iscijediti iz biljke i pomiješati ga u čaši vode, te tako svježeg koristiti.

Sjeme tušnja kuhano u vinu dobar je lijek kod raznih parazita i nametnika kod djece, a sjeme se koristi i kod dijetalne prehrane u zamjenu za sol.

Sirup od tušnja:

– 1kg meda

– 1/2 litre soka od tušnja

izmiješati sve zajedno i spremiti u sterilne staklenke. Uzimati 1 – 2 jušne žlice na dan kod bolesti respiratornih organa

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.