Foto: Flickr, Nuuuuuuuuuuul

Trputac ili latinski naziv Plantago major

Drugi naziv: širokolisni i uskolisni trputac, velika bokvica, bukvica, paskavica

Trputac raste na zapuštenim zemljištima i livadama, stazama i putevima, te u vlažnim grabama od nizina do visokih planinskih područja. Za lijek se skupljaju listovi koji se suše u tankim slojevima na prozračnom i hladnom mjestu.

Trputac ima antibakterijska svojstva, te uspješno djeluje kod plućnih infekcija, ublažava upale, koristi se kod katara gornjih dišnih puteva, kod upale sluznice usne šupljine i ždrijela, u medicini kao losioni i napici koristi se kod svrbeža i ispucane kože, posjekotina, te drugih površinskih ozljeda, ugriza kukaca ili upale očiju. Također ublažava stanje kod astme, katara, laringitisa i različitih alergijskih reakcija koje izazivaju probleme sa disanjem.

U narodnoj medicini koristi se za liječenje rana kao oblozi, a smrvljeni listovi i sok iz listova sprječavaju nastanak oteklina i svrbeži prilikom uboda kukaca, pomažu kod žuljeva na nogama prilikom dugog hodanja, svježi sok pomaže kod čišćenja krvi i poticanje metabolizma, djelotvoran je diuretik.

Mladi proljetni listovi upotrebljavaju se u kulinarstvu kod pripreme juha, raznih salata, a može ga se kuhati i kao špinat.

Sirup od trputca:

– 4 šake svježeg trputca

– 300gr šećera

– 250gr meda

trputac se samelje i sve zajedno stavi u posudu sa malo vode da lagano zakuha, pri tome miješajući konstantno dok se ne stvori gusti sirup, maknuti sa vatre i ohlađenog uliti u staklenke i čuvati u hladnjaku. Nekoliko puta na dan po jednu žlicu popiti kod jakog kašlja i bronhitisa.

Bomboni od trputca:

– 200 listova trputca

– 1/2 litre vode sa dodanim 1/2kg šećera i 25gr grožđanim šećerom

– 20gr maslaca,  žličica mljevenih sjemenki koromača ili anisa

sve zajedno prokuhati dok se ne stvori gusti sirup i preliti na masni papir i pustiti da se ohladi, te nakon toga izlomiti u komadiće veličine bombona i u toku dana staviti u usta da se lagano topi (ne gristi). Također su dobri protiv kašlja.

Autor: J. Nikšić