Mišiće, zglobove i kosti održavate u dobrom stanju ako se bavite tjelovježbama svaki dan barem pola sata. Vježbama potičete rad metabolizma, prevladavate stres i depresiju, pomažete vašem tijelu da bude u formi, hranite ga i čistite od negativnih vibracija, a u starijim dobnim kategorijama poboljšava se rad srčanog mišića.

tjelovježba

Tjelovježba, Foto: Flickr, Pam loves pie

Ako ste ranije vježbali, a sada više ne vježbate, pokušajte se zapitati i ustanoviti zašto je došlo do toga. Natjerajte sami sebe da poduzmete nove korake u svom životu, nove vježbe, novo društvo, nova mjesta itd.

Govoreći ovdje o vježbama ne mislimo na natjecateljske vježbe, nadmetanja ili vježbe gdje se treba dokazivati, ne, tu su dovoljne i aerobne vježbe, jer tu sudjeluju velike skupine mišića, kao što je hodanje, plivanje, lagano trčanje, igranje tenisa, vožnja biciklom ili nešto slično.

Aerobne vježbe također povisuju razinu krvi prirodnih biokemijskih spojeva sličnih hormonima (endorfin), koji izazivaju osjećaj ugode. Redovite vježbe umjerenog intenziteta svima će donijeti potrebnu zdravstvenu korist, dok su vježbe visokog intenziteta namijenjene ozbiljnim sportašima i onima koji žele postići natprosječnu razinu fizičke spremnosti.

Odaberite aktivnost koja vam po intenzitetu najviše odgovara i to neka budu aktivnosti koje ne zahtijevaju preveliki umor. Redovite aerobne vježbe pomoći će vam i da se oslobodite viška masnoće, tijelo će biti otpornije na infekcije, rjeđe ćete obolijevati od gripe i raznih viroza, a i ako se razbolite, bolest će trajati kraće i u blažoj formi.

Budite aktivni, budite u formi, jačajte mišiće, ispravno se hranite, ali vježbajte svaki dan ako je to moguće, jer ćete se i vi tada osjećati zdravije.

Autor: J. Nikšić