Kada je život u pitanju onda možeš biti siguran u jedno, a to je da ništa nije sigurno. Dogoditi će se mnoge stvari u životu. Neke lijepe i pozitivne,  a pojedine od njih će te uzdrmati, baciti na koljena i stvoriti duboku i bolnu ranu koja će boljeti i peći svaki dan. Posebno će te uzdrmati gubici dragih i voljenih osoba. Mnogi će reći „vrijeme liječi sve rane“ ali, ovo su rane koje nisu nastale na fizičkoj razini, ovo su rane koje su nastale u onom dijelu tvog bića koji je vidljiv samo tebi i time rane bole još više, a vrijeme…ono i dalje teče.

milost

Milost, Foto; Flick, mørt’n

Boli te i pitaš se zašto je tako. Tješiš se onom poznatom frazom „tako mora biti“, ali duboko u sebi znaš da je to samo fraza koja ne mijenja previše toga. Rijetki će biti dani kada ti barem misao neće odlutati i zastati tamo negdje u sjećanju. Zatvoriti ćeš oči i poželjeti da u tome sjećanju ostaneš i ne vratiš se. Skrivati ćeš suze u oko, brisati ih samo da te ne vide kako plačeš, da ne pokažeš svoju slabost ako se to može slabosti zvati. Potiho ćeš šaputati u svojoj boli vjerujući da je sve samo ružan san iz kojeg ćeš se idućeg trena probuditi.

Teško je to, ali u tome je tvoja veličina, u tome je tvoja snaga jer samo veliki i snažni mogu se uzdići. To ne znači da te rane koje su nastale neće peći i boljeti, da će one nestati, da će ih vrijeme izliječiti. Ne, one će i dalje biti tu i boljeti i peći, ali sa jednom bitnom promjenom koja je došla uz sve to. Ti ćeš ustrajati.

Nećeš ustrajati jer želiš nekome nešto dokazati. Nećeš ustrajati jer želiš da ti se dive i tapšaju po ramenu. Ustrajati ćeš jer to želiš. Ustrajati ćeš jer imaš toliko razloga da ustraješ. Ustrajati ćeš jer postoji puno toga što će ti pokazati smisao i svrhu života.

Biti će trenutaka kada ćeš biti ponovno na koljenima, kada će rane i bol biti svježe, ali ustrajnost će te ponovno podići. Ne trebaš se pitati zašto da ustraješ jer ti si razlog zbog kojeg ustraješ, ti si razlog jučer i danas, a i ono sutra koje će doći. Ti si razlog jer to je život. Oni koji ostaju ustraju zbog onih koji su otišli, a jednog dana netko će ustrajati zbog tebe i tražiti te u svome sjećanju.

Autor: Zdravko Posavec