Ponekad u životu nedostaje motiva koji bi te trebao gurati kroz život i biti ti vjetar u leđa. Nedostaje volja i htjenje. Nedostaje mir, ljubav i vjera. I desi se da se na život gleda suviše kritično zbog nedostataka koji su navedeni, a oni su tek jedan mali dio onoga s čime se čovjek bori.

Svjetlost, Foto: Kaique Rocha, Pexel.com

Može se na život gledati kritički, kuditi ga, mrziti i kleti, a može ga se i voljeti, poštivati i ono najvažnije prihvatit ga jer na kraju ti imaš život, a život ima tebe. Svi smo jednaki, ali nismo svi isti jer razlikujemo se u sagledavanju, razmišljanju, djelovanju, pa samim time i prema životu i kroz život idemo na drugačije načine. Netko će lakše prolaziti kroz život, dok će se netko znatno teže nositi s onim što donosi novi dan koji je ostao da se živi.

Bez obzira kakvo je trenutno stanje u životu treba znati i biti svjestan sljedećeg: svakog dana možeš nešto novo saznati o sebi i to je ono što nitko ne može osporiti. Može se raspravljati o tome da li je čovjek spreman prihvatiti novo saznanje o sebi, posebno kada su u pitanju one spoznaje na koje nije ponosan, jer otkrivaju njegovu slabost i mračnu stranu. Može se raspravljati i treba raspravljati, ali nema potrebe to činiti ako nisi spreman prihvatiti sve ono što čini tebe. I dobro i loše jer tek kada prihvatiš sebe u cijelosti spreman si za promjenu koja će izaći iz toga.

Ne može se desiti promjena ako pozitivno o sebi prihvaćaš, a ono negativno negiraš i potiskuješ. Ne može se desiti promjena ako bježiš od onog dijela sebe na koji možda nisi ponosan, ne može se desiti ako lažeš samog sebe i tješiš se da to nitko neće znati. Ne može se desiti jer kroz takav stav i djelovanje sebe razdvajaš na dobro i loše, a zapravo trebaš biti cjelina koja teži da ono loše pretvori u dobro.

Svakog dana trebaš se truditi da budeš bolja osoba nego si bio jučer. Trebaš se trudit jer svakog dana saznaješ nešto novo o sebi što ti otvara mogućnost novog iskoraka ka kvalitetnijoj i boljoj verziji sebe. Neće ti svako saznanje i spoznaja biti ugodna. Nekih ćeš se stidjeti, na neke ćeš biti ponosan, a one spoznaje koje najteže prihvaćaš imaju najveći utjecaj na tebe i način života koji živiš. I zato, koliko god ti bilo teško vrijeme je da staneš i prestaneš bježati od sebe i skrivati se.

Prihvati sve ono što saznaš o sebi. Prihvati i teži ka tome da ono što ima negativan učinak na tebe mijenjaš. Svaki dan saznati ćeš nešto novo o sebi, a onaj tko sebe poznaje najbolje može živjeti. Iskoristi svaki dan koji je ispred tebe da učiš, da živiš i da voliš. I zato, iskoristi svaki dan koji je ispred tebe jer sutra će možda biti kasno.

Autor: Zdravko Posavec