Sumpor mineral

Ako je vaša svakodnevna ishrana bogata proteinima, tada vjerojatno dobivate i dovoljno sumpora. Neobično je važan za zdravu kosu, nokte i kožu, a neophodan za stvaranje kolagena i keratina.

lješnjaci

Lješnjaci, Foto: Flickr, katerha

Njegova svojstva pomažu u borbi protiv starenja mozga i nekih degenerativnih bolesti, sudjeluje u eliminaciji toksičnih tvari iz organizma, opskrbljuje mozak kisikom, potiče funkciju jetre i žuči, potiče probavu, daje koži tamniji ten, kosi daje izniman sjaj, pomaže u borbi protiv bakterijskih infekcija, štiti i tjeme od gljivica.

U slučaju da u vašem organizmu fali sumpora, to ćete uočiti najprije kod pretjeranog opadanja kose, tjeme će biti masno ili će se pretjerano perutati. Imate li bolove u leđima, ukočenost mišića, sumpor je taj koji će im vratiti elastičnost.

Također kod raznih uganuća, povreda tetiva, iščašenja, terapijom sumpora, mangana i kobalta, obnovit će se ligamenti i tetive. Pomaže i kod reumatizma.

Najbolji prirodni izvori sumpora nalaze se u:

– posnoj govedini

– suhom grahu

– ribi

– jajima

– kupusu

– crnom i bijelom luku

poriluku

šparogama

– krumpiru

– žitaricama

– orahu

– lješnjaku

bademima

– mahunarkama

– zelenoj salati

– avokadu

Tko boluje od jakih migrena, terapija sumporom i manganom također će ublažiti bolove. Danas postoje razne kreme i masti koje sadrže sumpor koje su se pokazale izuzetno uspješnima u liječenju najrazličitijih kožnih bolesti.

Autor. J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.