Strah nam je najveći neprijatelj

Ponekad tražimo razloge da opravdamo svoju nemoć, da bi opravdali svoj neuspjeh. Lutamo bespućima i prostranstvima tražeći najbolju verziju sebe i svog života.

strah

Strah, Foto; Flickr, ZoeLouisePhotography

Koliko puta smo se osvrtali iza sebe tražeći pogledom prijetnju koja nas može ugroziti? Koliko puta smo osluškivali ne bi li čuli zvuk da se možemo pripremiti i reagirati ako bude potrebno? Koliko smo vremena i prilika propustili zbog straha? Previše. Previše loših osjećaja smo proživjeli, a sve zato jer nismo bili dovoljno hrabri i odvažni da se odupremo strahovima koji se rađaju u našem umu i oduzimaju nam velik dio života.

Vrijeme je naša vrijednost, naš život, naša prilika i naše sada i ono sutra koje treba doći. Stajali mi na mjestu ili kretali se, vrijeme bespoštedno ide, a odlaskom vremena prolazi naš život. Naš život je poput pješčanog sata, pijesak iscuri i dođe neki drugačiji oblik života.

Znam da su bitke sa strahovima teške, jer sam i sam vodio bitke s njima i znam koliko nelagode, stresa i nemira one nose. Boriš se s nečim što ne vidiš i cijelo vrijeme misliš da je tu i olako se odričemo slobode za koju smo rođeni. Skrivamo se pred strahovima ne znajući da se zapravo skrivamo od vlastitog života. Skrivamo se od sebe čekajući da još jedan dan prođe i sretni smo ako prođe bez straha.

Zar tako malo cijenimo svoj život da smo spremni predati se bez borbe? Spremni smo se suočiti sa svim fizičkim prijetnjama da bi zaštitili sebe. Spremni smo boriti se do zadnje kapi krvi, a isto tako spremni smo sakriti se od straha kojeg ne vidimo.

Strah se može pobijediti jer smo jači nego što mislimo. Može se, samo je pitanje jesmo li spremni riskirati zbog sebe i pobijediti vlastite misli. One misli koje sugeriraju da ne možeš, one misli koje ti govore da se lakše sakriti nego boriti, one koje ti govore da odustaneš. Strah je misao, on je iluzija koja ne postoji, on je negativna energija koje se trebaš osloboditi da bi počeo živjeti.

Strah je naš najveći neprijatelj, ali samo ako mi dopustimo da bude jači od nas. Od mene nije jači, a od vas? Život previše vrijedi da bi ga proveli skrivajući se od vlastitih misli i vlastitih uvjerenja. Rođen si slobodan i ne dopusti da svoju slobodu, svoje prostranstvo i prilike propustiš, jer ti možeš sve!

Autor: Zdravko Posavec

Komentiraj

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.