Foto: Flickr, S H Photos

Srijemuš ili latinski naziv Allium ursinum

Drugi naziv: medvjeđi luk, divlji luk

Srijemuš spada u porodicu ljiljana, a raste po cijeloj Hrvatskoj, od nizina do gorskog pojasa, u šumama i među grmljem. Ima karakterističan miris po čašnjaku, pa bi ga trebalo konzumirati u što većim količinama, jer čisti organizam, suzbija proljetni umor, pomaže kod povišenog tlaka i kod ateroskleroze, utječe ne želučani i crijevni sustav, te je djelotvoran kod akutnih i kroničnih proljeva, nadimanja i grčeva, smanjuje tegobe kod nesanice, smetnji srca, želučanih tegoba, pritiska u glavi, tjeskobe, vrtoglavica.

Vino srijemuša koristi se kao lijek kod ljudi treće životne dobi s trajnim pojačanim izlučivanjem sluzi u plućima kod otežanog disanja. Ima jednako ili slično djelovanje kao češnjak.

Pored gore navedenog, srijemuš smiruje kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje, potiče na rad bubrega, smiruje upale mokraćnog mjehura, liječi osteoporozu, smanjuje bolove kod artritisa i reume, kao kupka djeluje na nadraženu kožu, hematoma, rana, ekcema i modrica.

Mladi i sočni listovi se beru u proljeće, a lukovica se bere u kasno ljeto i jesen, te mogu poslužiti kao ukusan, začinski dodatak juhama, jelima od mesa, salatama, umacima i varivima.

Mladi listovi srijemuša slični su listovima đurđice, mrazovca i čemerike, pa treba pripaziti kod berbe, jer te biljke sadrže otrovne supstance, a najlakše ćemo prepoznati po tome što one ne mirišu na češnjak.

Vino od srijemuša:

– šaka listova srijemuša

– 250ml bijelog vina

– med prema ukusu

Srijemuš sitno narezati i prokuhati u bijelom vinu par sekundi, ohladiti i dodati med, te piti tijekom dana u gutljajima.

Autor: J. Nikšić