Ljubav, mir i sreća. Te tri riječi mogu nas definirati kao biće jer ako izostane bilo što od navedenog može se reći da nismo ispunjeni niti cjeloviti. Svjesni su ljudi toga. Možda i nisu, ali osjećaju taj nedostatak duboko u sebi i zbog toga traje vječita potraga. Tražiš sebe, svoj smisao, svoju svrhu i zadovoljstvo.

bezbrižnost
Bezbrižnost, Foto: Flickr, Philippe Put

Sreća, ljubav i mir prirodno je stanje svakog ljudskog bića, ali nažalost mnogi to još nisu spoznali jer čine pogrešku na način da upravo ta stanja i podražaje sagledavaju kroz mentalnu razinu, a zadovoljštinu gledaju u materijalnom stanju.

Pokušajte na tren izostaviti iz sagledavanja ljubav i mir, te se bazirajte samo na sreću. Pokušajte se sjetiti sebe i istinske sreće. Pokušajte oživjeti taj osjećaj u sebi. Možda on neće biti visokog intenziteta, ali ga sigurno možete osjetiti.  Također, sagledajte i izvor što je potaknulo sreću u vama jer to je bitno kako bi spoznali jednu vrlo bitnu stvar, a to je da je sreća isključivo osjećaj.

Ne biraj lutanje kao opciju potrage i ako si je već odabrao onda lutaj u svojoj nutrini. Okreni i onaj najmanji djelić sebe. Upoznaj se, spoznaj i prihvati se jer svaka nova spoznaja i otkriće buditi će te iz sna i voditi te korak bliže istinskoj sreći.  Možda će ti biti teško, možda ćeš se pitati stotine pitanja, ali koliko god te odgovori sputavali i koliko god ti bilo teško ne odustaj.

Bori se za sebe jer vrijediš i tvoje prirodno stanje je sreća. Čim više ćeš težiti ka njoj tim će otpor postajati sve manji i manji, a osjećaji unutar tebe postati će topliji, ugodniji i jasniji.  Početi ćeš razumjeti sebe i svoje potrebe. Spoznati ćeš mnoge stvar, a ono najvažnije spoznati ćeš sebe.

Spoznati ćeš da možeš imati sve, ali ako nisi sretan zapravo nemaš ništa. Spoznati ćeš da te nitko ne može poznati i razumjeti više do samoga tebe. Spoznati ćeš sebe, svoj smisao, svoju svrhu i zadovoljstvo.  I ono najvažnije početi ćeš živjeti život, ali na način da budeš sretan, da budeš u miru, a iz svega toga roditi će se neopisiva ljubav prema tebi i svemu što čini tvoj život, počevši od tebe.

Svjetlost u tebi voditi će te putem istine, voditi će te putem ljubavi i mira. Sijati ćeš poput najsjajnije zvijezde jer biti ćeš sretan, a sreća ti daje sjaj. Sreća ti daje zadovoljstvo, sreća ti pokazuje koliko malo ti treba da budeš sretan, da živiš i da budeš ono što trebaš biti.

Autor: Zdravko Posavec