Sportska medicinska masaža

Foto: Photoxpress

Sama riječ govori da je sportska medicinska masaža bazirana na mišiće, tetive, ligamente, općenito na tijelo koje je izloženo sportskim aktivnostima. Prilikom sportskih aktivnosti mišićna tkiva oslobađaju u sebi mliječnu kiselinu, te ako se ne izbacuje iz tijela može izazvati oštećenje tetiva, mišićnih vlakana do te mjere da može doći do kronične upale.

Kroz tu masažu mišići se dovode u opuštajuće stanje, daje im se bolja snaga, pokretljivost, protok krvi sa znatno boljom cirkulacijom, te tijelo tako lakše i funkcionalnije djeluje. Ciljano se djeluje na opuštanje mišića, te sa takvim načinom omogućava se svakom sportašu jača psihička i fizička aktivnost. Preporuča se naročito kod svih onih sportaša koji su aktivni, da izmasiraju pojedine dijelove tijela prije i poslije treninga.

Masirajući veću skupinu mišića postiže se i diuretski efekt gdje tijelo izbacuje višak toksina iz svog organizma. Svako tijelo ne masira se podjednako, odnosno pritisak se treba prilagoditi građi tijela pojedinca, jer ako se pojedina mjesta tretiraju prevelikim stiskom, može doći do posljedica kao što su pucanje kapilara ili stvaranje hematoma.

Svaki maser koji izvodi sportske medicinske masaže treba na prvi pogled ocijeniti kolikom će snagom djelovati na tijelo. Često se zna desiti da zbog nedovoljne zagrijanosti mišića, dolazi do ozljeda istih. Treba znati da je masaža jako učinkovita kod oporavka od ozljeda mišića, ligamenata, te ostalih nezgoda koje mogu zadesiti sportaše.

To je jedna vrsta alternativne medicine, koja je potrebna svakom, jer koliko dajete svome tijelu kroz mladost, istom takvom mjerom će vam isto to tijelo vratiti u vašoj trećoj životnoj dobi.

Redovitom masažom, barem jednom tjedno, smanjuje se svaki rizik od ozljeda, kao što su mišićna istegnuća, pucanje mišićne ovojnice, grčevi, istegnuće ligamenata, napuknuće ili kompletno pucanje ligamenata.

Kod takvih masaža, maser treba dobro poznavati anatomiju i fiziologiju tijela. Kod upalnih procesa isto tako kao i kod ozljeda vodi se  računa kako će se tretirati oboljelo mjesto, da ne bi došlo do još većeg oštećenja. Kod tih masaža koriste se obična ulja za masažu, kreme, gelovi (toplo-hladni) i razni losioni.

Udruga “Anđeoski dodir”

Komentiraj

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.