Šparoga ili latinski Asparagus officinalis

Drugi naziv: šparuga, vrtna šparuga, pitomi sparog, beluš, vilina metla

Ljekovitost i hranjivost šparoge već su Kinezi prije 3000 god.p.n.e.,a kasnije i Rimljani poznavali, a i danas je vrlo cijenjena kao izvrsna ljekovita biljka i gastronomski specijalitet.

Foto: Flickr, Muffet

Rastu u prirodi duž cijele naše obale, a uzgajaju se i kao povrće u vrtovima. Narastu i do 1m visine, svjetlo su zelene boje do skoro tamno smeđe, malo neugodno mirisa i gorkastog okusa. Za lijek se sabiru izdanci u proljeće, a podanak sa  korijenom se kopa u jesen. U staroj Kini se upotrebljavala za liječenje suhog kašlja, jačanje pluća, za liječenje oteklina i čireva na koži, za ublažavanje temperature i bolova u nogama.

Ujedno se šparoga kao omiljeno jelo u rano proljeće redovito koristi kao biljka koja čisti organizam, naročito bubrege i mjehur. Ima diuretičko svojstvo, te potiče rad bubrežnih stanica i tjera na mokrenje, a pri tom se uočava prepoznatljiv miris i specifična tamnožuta boja mokraće.

Šparoga pročišćava krv, osobito kod žutice i oboljenja jetre, te je oboljeli trebaju uzimati kao dijetalnu hranu ili kao kurativ s čajem. Ulazi u proljetne čajeve koji imaju zadaću da nakon zimskog razdoblja očiste tijelo od otrovnih sastojaka, a ujedno tijelu nadoknađuje minerale i vitamine, te je dobar remineralizant.

Da ne zanemarimo i njezino laksativno svojstvo. Preporuča se uzimanje šparoge kod reumatskih oboljenja, vodenih bolesti, za bolji rad srca, bolje pamćenje, izbacivanje pijeska i kamenaca iz bubrega i mjehura, kao i kod svih oboljenja jetre i žuči.

U liječenju plućnih bolesti sok šparoge primjenjuje se za zaustavljanje kašlja, bolova u kukovima pa čak i zubobolje. Kupka od korijena šparoge smiruje bolove. Napomenut ćemo da se šparoga ne jedu u slučajevima: upale bubrega, zglobova, slabosti srca, živaca i nesanice, pa se može javiti preosjetljivost na nju i manifestira se osipom.

Čaj od šparoge za srce:

– 60gr šparoge

– 6dcl vode

– 2 žlice meda

mekani dio šparoge isjeckati na 1cm dužine i staviti močiti u vodu 8 sati. U isto vrijeme staviti u 2dcl mlake vode 2 žlice meda od kadulje ili ružmarina i izmiješati. Nakon odstajalog vremena, procijediti šparoge i pomiješati sa ostatkom vode i meda, te uzimati svakih sat vremena po 1 žlicu.

Čaj od šparoge za detoksikaciju:

– 15gr korijena šparoga

– 1/2l vode

korijen šparoge isjeckati što sitnije i preliti vrućom vodom, poklopljeno pustiti da odstoji preko noći, procijediti i piti po 1dcl u gutljajima pet puta tijekom dana. Korijen se može kuhati i u domaćem bijelom vinu, te je učinak jači.

Autor: J. Nikšić