Soja ili latinski naziv Glycine max

Drugi naziv: japanski bob

Domovina soje je Kina, a uzgoj se proširio po cijeloj Aziji, Americi i Europi. To je jednogodišnja biljka, malog rasta i malog sjemena. Ima uspravnu i razgranatu stabljiku s trodijelnim listovima i bijelim do ljubičastim cvjetovima, a mahune su duge 8cm, spljoštene i u sebi sadrže 3-4 sjemenke koje mogu biti smeđe boje, zelenkaste do crne.

Foto: Flickr, shraddha chaudhari

Danas ima mnogo vrsta soje koje se razlikuju po svom obliku i izgledu sjemena, ali jedno im je zajedničko, a to je da je sjeme soje, odnosno zrno ljekoviti dio biljke. Sojino zrno je bogato vitaminima, mineralima i proteinima. To je jedina biljka koja sadrži sve esencijalne aminokiseline bez kojih ljudski organizam ne može funkcionirati. Ubraja se u najstarije kultivirane biljke na svijetu. Njeni proteini smatraju se jednako vrijednima kao i proteini mesa. Soja je jedina namirnica koja u sebi sadrži sve potrebno, te joj niti jedna biljka ne može konkurirati.

Za nju možemo reći da je to namirnica budućnosti u čitavom svijetu jer je jedina koja u sebi sadrži bezbroj visokovrijednih sastojaka, namirnica koja je u svojoj povijesti uzgajana kao žitarica i povrće, namirnica koja ima najstariji kult u pripremanju raznih jela, namirnica koja je izvanredna za pripremu raznih dijetnih jela, te tako ima učinkovitost u terapiji.

Danas se na tržištu spominje sojino mlijeko, sir (tofu), sojino meso, miso (fermentirana soja), umak od soje, tamari (sojin sos) ili zrno soje, pa se tako mogu naći sojine ljuspice, medaljoni, kockice, burgeri, salame, puding, jogurt, brašno, ulje itd.

Dijete sa sojom pomažu u liječenju raznih oboljenja naročito ako je savjetovano da se hranite biljnim bjelančevinama, vlaknima i mastima. Najveći konzumenti soje su vegetarijanci.

U prošlosti su znanstvenici ukazivali na to da se konzumacijom soje smanjuje kolesterol, rizik od kancerogenih i kardiovaskularnih bolesti, produžavanju života, ipak se danas govori i na neke nedostatke pri konzumiranju soje, ali pošto nismo mjerodavni da o tome sudimo, prepustit ćemo svakome da odluči što je najbolje za njega.

Autor: J. Nikšić