Sagledavši oko sebe čovjek ubrzo shvati da mnoge stvari nisu onakve kakve bi trebale biti. Kako vrijeme ubrzano ide prema naprijed tako sve više i više na površinu dolazi ono što ljudima nedostaje, sve ono prema čemu teže i zbog čega su unutar sebe nesretni.

povjerenje

Povjerenje, Foto: Flickr,
LifeHouseDesign

Ljudski odnos temelji se na povjerenju. Da, mnogi će reći da se neki odnosi temelje na osobnoj koristi, ali u konačnici sve se svodi na povjerenje. Istina je da će mnogi reći da im je povjerenje izigrano stotinu puta i da više ne mogu vjerovati i pružiti povjerenje, ali da li je to uistinu tako ili se pak svatko pokušava sakriti od stvarnosti da ne osjeti onu nepodnošljivu bol koja se javlja kada ti netko izigra povjerenje.

Nekako je lakše tješiti se da nikome ne možeš vjerovati, ali sagledaj malo i drugu stranu. Znaš li da bez povjerenja ostaješ bez prijatelja? Znaš da bez povjerenja nema promjena u životu, da bez povjerenja ideš u smjeru samoće i usamljenosti? Znaš li kolika je snaga povjerenja?

Prije svega povjerenje se gradi kroz istinu i dobrotu. Nema skrivenih namjera i interesa, ali kada se pojavi povjerenje ono pokazuje koju snagu krije u sebi. Snaga povjerenja krije se u onom miru koji stanuje u nutrini pojedinca. Kada je prisutno povjerenje, tada nema razloga za pretjerane mentalne analize i ono vječito iščekivanje “nečega”.

Često se danas čuje “joj, ne mogu nikome vjerovati, uvijek me netko zezne”, i možda je to tako jer većina ljudi čeka priliku da bi je mogli iskoristiti u svoju korist, bez da razmišljaju što će se desiti. Povjerenje se ne može kupiti, ne može ga se naučiti, jer povjerenje se gradi kroz odnose s ljudima. Unatoč tome što se u povjerenju krije neopisiva snaga ono je krhko i lomljivo poput najfinijeg porculana i dovoljna je tek sitnica da ga razbije u krhotine.

Ne dopustite si da, umjesto povjerenja i mira, vaše biće ispunjava sumnja i nevjerica. Ne dopustite si da zbog straha odbacujete ljude iz svojeg života. Ne tražite razloge i ne živite u prošlosti, jer povjerenje je vaša budućnost, a nepovjerenje je vaša prošlost.

Ne sudite sve ljude po onima koji su bili dio vašeg života i uz koje ste imali bolna iskustva. Maknite predrasude i krenite u nove izazove. Snaga je u vama, samo je trebate pustiti da vas povede u život. Za početak vjerujte sebi, vjerujte u svoj život i pružite sebi povjerenje, jer ako sebi ne vjerujete onda ionako ništa nije bitno.

Živite zbog sebe i to neka vam bude vječita nit vodilja u životu. Sve ostalo je začarani labirint iz kojeg je teško pronaći izlaz. Vjerujte i živite istinu, jer jedino tako moguće je doći do snage, do povjerenja, ljubavi, mira, sreće, zadovoljstva…

Autor: Zdravko Posavec