Odmah na početku ovog pisanja želim te pitati kako si? Kako se nosiš sa svakodnevnim izazovima koji se nalaze na tvom životnom putu? Iscrpljuju li te? Nanose li ti patnju i bol? Želim te pitati uspijevaš li u svemu tome misliti na sebe? Uspijevaš li sebi razjasniti uzročno posljedične veze koje te pritišću i ne dopuštaju ti da dišeš i da barem na tren osjetiš svu onu raskoš i ljepotu koju nosi život?

Zamišljena žena, Foto: Amir SeilSepour, Pexels.com

Koliko se samo pitanja rodilo! I ono što je najgore, javljaju se svakog trenutka i opterećuju te još više. A ti? Ti samo pokušavaš živjeti! Možda su tvoji pokušaji pogrešni, možda je to samo prividna situacija koju pokušavaš razumjeti i prilagoditi joj se, pa makar to značilo i tvoje svakodnevno žrtvovanje vjerujući da će sutra biti bolje i da će sve ono loše što te okružuje i remeti život nestati.

Istina je da se previše žrtvuješ. Previše se opterećuješ pitanjima na koja nemaš pravi odgovor. Barem ne onaj odgovor koji bi umirio tvoju dušu i tiho ti šapnuo “opusti se, sve će biti u redu”.

Svi ti teški trenuci za koje želiš da odmah nestanu dio su tvojeg života i tvojeg odrastanja. Vjerojatno još ne razumiješ zašto. Vjerojatno ne razumiješ puno toga, ali odgovori na sva tvoja pitanja nalaze se u tebi. I znaj da se imaš pravo osjećati loše!

Imaš se pravo osjećati slabo, ranjivo i lomljivo. Imaš pravo osjećati se baš onako kako se osjećaš, bez skrivanja, bez zavaravanja, bez maske na licu. Imaš pravo na to i ne trebaš se osjećati manje vrijedno ili pak bezvrijedno. Ne trebaš sebe još dodatno opterećivati jer i trenutno stanje čini tvoj život .

Znaš, ponekad treba zastati. Čak i pustiti da se sve sruši. Razumijem da si ispunjem strahom od same pomisli na kaos koji će se desiti ako digneš ruke od svega. Razumijem da se bojiš odakle krenuti u tom kaosu koji će nastati.

Nema razloga za strah jer upravo strah te doveo u loše stanje. Strah od budućnosti. Želja da sve držiš pod kontrolom. Zato, ako sebi želiš dobro, svaki onaj trenutak kada se ne osjećaš dobro priznaj si to. Pokušaj definirati zašto se tako osjećaš. Je li uzrok tvog lošeg stanja možda nerealna želja? Ili pak prevelika očekivanja i previsko postavljeni ciljevi? Ne traži odgovore u svojoj okolini i drugima, već ih isključivo traži u sebi.

Imaj na umu da su osjećaji ono što te definira, određuje i usmjerava ka sljedećem koraku. Imaš pravo reći “nisam dobro”, “ne osjećam se dobro” jer to je tvoj prvi korak u slobobodu. Tvoj prvi korak u istinu koja će te voditi i pokazati ti gdje griješiš i kako pristupti da ispraviš pogrešku. Imaj na umu da život ima uspona i padova, a samo o tebi ovisi koliko će pad biti bolan i koliko će dugo trajati tvoj uspon.

Zapamti, imaš se pravo osjećati loše. I nitko ti nema pravo prigovoriti ili te osuditi jer to je tvoj život. Jedino ti znaš sa čime se sve suočavaš i koji križ nosiš. Unatoč križu koji nosiš znaj da život vrijedi. Doći će trenutak kada ćeš spoznati vlastitu vrijednost, kada ćeš živjeti u miru i skladu sa samim sobom.

Video pojašnjenje možete pogledati OVDJE

Autor: Zdravko Posavec