Zemlja porijekla: Grčka, Njemačka, Francuska, Engleska, Poljska, SAD, Meksiko, Rusija, Austrija

Može ga se naći i pod nazivom Mjesečev kamen. Boja mu je čisto bijela, plava, smeđa, zelena i narančasta, prozračan je s finim naborima ili grubljim. Prozirni bijeli selenit ima finu vibraciju, te tako potiče na bistroću uma i vodi vas do vašeg višeg vodiča. To je smiren kamen koji potiče na duboki mir, te ga se zato upotrebljava kod meditacije. Može potaknuti na pojačanu telepatiju.

selenit

Selenit, Foto: Flickr, jaja_1985

Selenit vas može odvesti i u prošle živote i koristan je kod provjeravanja vašeg postignutog napretka u ovom životu. Pomaže i ukazuje na probleme na kojima bi trebali još poraditi, te tako olakšava put kod realizacije istih. Može vas odvesti u budućnost, ako ste u potpunoj meditaciji.

Na psihološkom nivou pomaže kod procjena i uvida stvari, dok na mentalnom nivou donosi vam svjesno stvari koje su utkane na podsvjesnom nivou. Djeluje na emocije i stabilizira ih.

Pomaže kod bolova kičme i potiče fleksibilnost, štiti od epileptičkih napada, neutralizira trovanje živom (plombe u zubima).

Smatra se da zaljubljenima donosi više sreće, regulira rad hormona, hipofizu, metabolizam, olakšava menstrualne bolove i olakšava tegobe u klimaksu. Regulira šećer u krvi, potiče proizvodnju inzulina, čisti krv.

Prazni ga se nakon svake upotrebe pod tekućom mlakom vodom, a puni ga se preko noći izložen mjesecu.

Autor: J. Nikšić