Foto: Flickr, .Annna

Ružmarin ili latinski naziv Rosmarinus officinalis

Drugi nazivi: ruzmarin, rožmarin, rosmarin, zimorad

Ružmarin raste u cijelom Sredozemlju na sunčanim, kamenitim obroncima u primorju, na otocima, koriste ga i kao ukrasnu živicu, uzgaja se u vrtovima i lončanicama jer svojim izgledom se oblikuje u grm i služi kao ukrasna biljka.

Najviše ga nalazimo u priobalju uz more jer mu odgovara povjetarac i vlaga koja dolazi sa mora. Listovi su igličasti i zelene boje, a cvjetovi svjetlo-plave boje. Intenzivnog su mirisa i gorkog okusa.

Listovi se skupljaju neposredno prije cvatnje, brzo ih se suši i čuva u dobro zatvorenim posudama. Ružmarin je poznat kao biljka koja potiče cirkulaciju, djeluje na probavne smetnje, potiče izlučivanje tekućine, te prokrvljenost ženskih spolnih organa, djeluje antioksidativno, pa se upotrebljava u prehrambenoj industriji, uravnotežuje živčani sustav, sprječava grčeve u gornjem dijelu trbuha, djeluje kod raznih oblika slabosti, upotrebljava ga se kod reumatskih oboljenja, gihta, djeluje protiv bakterija i gljivica.

Ružmarinovo ulje može pomoći u prevenciji liječenja raka kože, može spriječiti razvoj raka kože, jer sprječava rast kožnih tumora, te osigurava zaštitu od oštećenja koja izaziva štetno sunčevo ultraljubičasto zračenje. Povoljno djeluje na iskašljavanje pa se može upotrebljavati u liječenju infekcija bronhija, uha, nosa i grla.

Za vanjsku upotrebu ulje ružmarina koje se razblaži sa baznim uljem koristi se kod bolova u mišićima, išijasa, te reumatskih bolova i upala. Ekstrakt se nanosi na tjeme i lagano se utrljava kao sredstvo za sprječavanje opadanja kose i jačanja korijena.

Tinktura od ružmarina:

– 20gr cvjetova

– 100ml 70%-tnog alkohola

pustiti da odstoji 10 dana, procijediti u staklenu bocu, te uzimati 15-20 kapi u čaši vode za bolju prokrvljenost, a za vanjsku upotrebu ga primjenjujemo za masaže kod reume i problema sa cirkulacijom.

Eterično ulje ružmarina ne izimati direktno na usta.

Kupelji:

– 50gr listova ružmarina

– 1 litra vruće vode

sve zajedno pustiti da odstoji 30 minuta, ocijediti i dodati kupelji u kadi

pomaže kod niskog krvnog tlaka, živčanih smetnji i opće slabosti, a najbolja primjena je u jutarnjim satima.

Autor: J. Nikšić