Refleksoterapija – masaža stopala i dlanova

Refleksoterapija se stoljećima primjenjuje u holističkom liječenju, a njen cilj je da se svakog pojedinca dovede u stanje opuštenosti, ravnoteže i sklada njegovog uma, tijela i duha.

refleksoterapija

Refleksoterapija, Foto: Flickr, sellyourseoul

Koristiti ju mogu svi, mladi i stari, muškarci i žene, te mala djeca i dojenčad. Danas je sve veće zanimanje za ovaj prirodni oblik liječenja, jer ublažava fizički i mentalni stres koji je uzrokovan dugotrajnom bolešću dajući bolesniku maksimalnu podršku i osjećaj ugode, a zdravim osobama kao i djeci daju osjećaj smirenosti i opuštenosti cijelog organizma.

Na stopalima se nalaze refleksne točke koje odražavaju vaše organe, žlijezde i druge dijelove vašeg tijela. Desno stopalo obuhvaća sve vaše organe koji se nalaze na desnoj strani tijela, a lijevo stopalo predstavlja lijevu stranu tijela, što se također može reći i za dlanove (desni dlan – desna strana organa, lijevi dlan – lijeva strana organa).

Refleksna masaža stopala može djelovati kao učinkovita dijagnoza bolesti, te kao dopunska metoda izlječenja tih bolesti. Stimulacijom točaka izravno se djeluje na organe i otklanjaju se blokade i energetski zastoji.

Refleksoterapija djeluje na sljedeće bolesti: glavobolje, nervoze, nesanice, padavice, prehlade, alergije, bronhitis, problema sa zatvorom, zubobolje, dijabetesa, srčanih tegoba, proširenih vena, artritisa, išijasa, hemoroida, tegoba mokraćnog mjehura, želučanih tegoba, upale pluća, problema s očima, ušima, protiv gušavosti, sinusa, te još mnoge druge bolesti.

Refleksoterapija se ne smije raditi kod osoba s povišenom temperaturom, upaljenim venama, gljivičnim oboljenjem stopala i ranama na stopalima.

Refleksoterapija je danas sve prihvaćenija diljem svijeta, zato što poboljšava zdravlje, pridonosi mentalnom i fizičkom opuštanju, jednostavna je i nije opasna.

Princip refleksoterapije stopala i dlanova je isti, odnosno potrebno je na pravilan način stiskati točku i lagano kružnim ritmom tretirati to područje, a to radimo palcem nježno, ali čvrsto stisnuti ta točku koja se tretira, a sve u svrhu olakšanja boli pojedinog organa.

Za neke hitne slučajeve kao što je glavobolja, zubobolja, bolovi u uhu, tegobe želuca, bolovi u donjem dijelu kičme,  možete si sami priskočiti u pomoć tako da određene točke tretirate na sljedeći način:

Glavobolja – masirati vršak palca ruke, te dio ispod palca koji obuhvaća vrat  i laganim, ali čvrstim pritiskom na samu jagodicu stisnuti točke više puta i nastaviti masirati.

Zubobolja – nježno stisnuti srednji prst i kružnim pokretima ga masirati.

Bolovi u uhu – stimulirati naizmjence mali prst i kažiprst na obje ruke.

Problemi sa želucem – nježno masirati dio palca i sredinu dlana.

Bolovi u donjem dijelu leđa – malo iznad samog zapešća nalazi se točka koja se stimulira i lagano masira

Prilikom masaže možete upotrijebiti eterična ulja koja se miješaju sa baznim uljem, te tako doprinijeti masaži još bolji učinak za vaša bolna mjesta.

Pri svakoj uporabi eteričnih ulja posavjetujte se s aromaterapeutom ili osobom koja je upućena u djelovanje istih, ako niste sigurni na koji način ih upotrijebiti.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.