Foto: Flickr, juliejordanscott

Vrlo bitna stvar na kojoj svatko od vas kao pojedinac treba raditi je komunikacija. Komunikacija je vaše glavno sredstvo za sporazumijevanje, te ga trebate njegovati i činiti ga prilagodljivim. Komunicirajte sa svima,  te ćete se kroz život naći u raznim situacijama gdje će vaša komunikacija doći do izražaja, te sam ishod situacije uveliko ovisi o komunikaciji.

Problemi sa komunikacijom znaju se dogoditi u kojekakvim odnosima, roditelji-djeca, među prijateljima, među susjedima, ali najčešći problem koji donosi komunikacija je među partnerima, bez obzira radi li se o poslovnom partnerstvu, radi li se o bračnom partnerstvu ili o nekom drugom partnerstvu.

Problem komunikacije među partnerima izražen je u visokih 95% slučajeva što je više nego zabrinjavajuće, jer u svim partnerstvima dolazi ili do zasičenja, ili pak dolazi do izražaja želja za dominantnim polažajem. Kako god se okrene nije dobro, jer komunikacija je ta koja vas kao bića povezuje, te putem nje bi trebali rješavati svoje probleme i nesuglasice, no situacija je totalno obrnuta. Uvijek se jedna strana ogluši na razgovor, smatrajući pri tome da je odabran dobar stav, te da ide sve u dobrom smjeru.

No takvim pristupom situacija se dodatno komplicira, jer suprotna strana ima osjećaj da ju se ignorira, te u sebi skuplja bijes kojeg će kad tad izbaciti van. Često taj bijes pojedinci ispucaju prema nekome tko nije uopće to zaslužio, ali našao se na krivom mjestu ili bolje rečeno sa krivom osobom. Posljedice loše komunikacije mogu se vući iz prošlosti, većinom se odnosi na obitelj unutar koje ste odrastali, te ste indirektno upijali roditeljske navike, te i samu komunikaciju.

Problem u komunikaciji može otići toliko daleko da vi možete pričati, a suprotna strana vas uopće neće čuti i onda kada trebate dobiti odgovor onda čujete on “što si rekao”. Problem se stvara zato što netko od partnera misli da je pametniji, da je on uvijek u pravu ili pak zato jer se smatraju vođom, no bez obzira na sve vi uvijek možete saslušati suprotnu stranu, a svakim slušanjem vi možete puno toga dobiti.

Kroz slušanje svojeg partnera vi možete imati bolji uvid u kompletnu situaciju, kroz slušanje može vam se roditi u glavi neka ideja potaknuta baš od strane vašeg partnera, kroz slušanje vi sebe vodite kvalitetnijoj komunikaciji, jer komunikacija bez slušanja nikada neće biti uspješna.

Autor: J. Nikšić