Foto: Flickr, Widerbergs

Lijepo je imati pravog prijatelja, dijeliš s njim sve svoje tajne, događaje, posljednji komadić kruha, nalaziš se na mjestu događaja svakog trenutka kada je to potrebno, pomažeš mu da isplače kada osjetiš da će mu to pomoći, smiješ se s njim, dijeliš, a ma baš sve što se svakom pravom prijatelju treba pružiti. I tako godinama, dok jednog dana, kada je tebi taj isti prijatelj trebao, jednostavno ga nije bilo, nije se javljao, ignorirao te, počeo ogovarati, jednostavno te izbjegavao, a ti se pitaš što se to odjednom desilo.

Da, teško je shvatiti kada znaš da si mu svim srcem pomagao, a kako se tebi vratilo. Razbijaš glavu, gdje sam pogriješio, ali uzalud, jednostavno dolaziš do zaključka da te iskoristio dok se moglo i kada on uspjeva ti mu više nisi potreban. Ali, ne treba očajavati, jer sve je to život, dolaze novi prijatelji, koji su bili u tvojoj blizini, samo se nisu gurali, jer im ti nisi poklanjao dovoljno pažnje. Shvatiš jednog dana da prave prijatelje možeš izbrojati na prste, pa neka tako i bude, a ostale svrstaj u poznanike i bit će ti dobro, a  bivšem prijatelju poželi svu sreću u njegovom daljnjem radu, jer jedino tako ćeš i ti uspjeti, jer kakve misli šalješ u Univerzum, tako ti se i vraćaju. Onaj tko te treba, pronaći ćete, a onaj tko te ne treba proći će samo pored tebe i glumiti da ti je i dalje prijatelj, samo što ćeš ti tada biti taj koji će odlučiti da li ćeš mu ponovo dati svoje vrijeme ili ne.

Ono što je najteže prihvatljivo, je to da saznaješ da ti se radilo iza leđa i tada dolazi do slamanja u tebi. Ponovo se pitaš zašto ti je to činio, a ti opet nemaš odgovor, a znate zašto ga nemate, jer ste vi bili iskreni i smatrali ste da je i druga strana iskrena prema vama.

Prijatelj koji ti glumi i dalje će glumiti, ali ti okreni glavu i zaboravi sve što je bilo i živi trenutke koji ti mogu dati puno lijepoga u tvom životu, samo nauči zatražiti i bit će ti dano. U “jakim prijateljstvima” i duša se slomi, ali zato vam je tu Božanska energija koja vas iscijeli i pomaže da živite dalje sa svim usponima i padovima.

A kada dođe i taj dan, kada shvatiš da si toliko ojačao i odlučio da te više nitko i ništa neće slomiti, ti postaješ jači, bolji za sebe, guraš samoga sebe na nova razmišljanja, na nove poticaje i shvatiš da ti je zapravo taj lažni prijatelj bio samo teret u tvom životu i u jednu ruku ti se osjećaš slobodno i sretno. Ne treba nikome uzeti za zlo što te napustio, jer kroz dogledno vrijeme taj isti prijatelj će shvatiti što je izgubio, a ako i ne shvati, onda znaj da si mu bio samo brojka na papiru prijatelja.

Rijetki su oni koji će reći, ja još uvijek imam pravog prijatelja tolike godine, ali ima ih i svaka čast svima onima koji znaju takvo prijateljstvo zadržati.

Autor: J. Nikšić