Preslica

Foto: Flickr, Paul Albertella

Preslica ili latinski naziv Equisetum arvense

Drugi nazivi: poljska preslica, mala preslica, koseterka, konjski rep

Raste posvuda na umjereno vlažnim, ilovastim zemljištima, pokraj željezničkih nasipa, te kao vrtni i poljski korov.U lipnju i srpnju ubiru se zeleni ljetni izdanci. Ubraja se u porodicu paprati.

Cijela biljka se upotrebljava za ljekovitost raznih bolesti, kao što su: bolesti pluća, a jako je djelotvorna kod tuberkuloze, kod upalnih pojava mokraćnog kanala, kod svih oblika slabokrvnosti, pospješuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca, liječi kod čira na želucu, fistula na debelom crijevu i drugih oblika čireva, kod žena je naročito omiljena zbog upale mjehura, grčeva u mjehuru, bolnog uriniranja, peckanja, primjenjuje se kod upale bubrega, krvarenje bubrega, a štiti i od hepatitisa.

Za vanjsku upotrebu najviše se koristi kod rana koje teško zacjeljuju, otvorenim ranama, kožnim čirevima, nedovoljne prokrvljenosti naročito kod šećernih bolesti, proširenih vena i ozeblina. Najbolje djelovanje postiže se istodobnom primjenom čaja i kupelji kod općenito slabog vezivnog tkiva, slabog želuca i crijeva, neizražene menstruacije i povećanja žlijezda, osobito krajnika.

Preslica se ne preporučuje dojiljama i trudnicama.

Kupelji od preslice:

– 100gr preslice kuhati 15minuta i dodati u kadu

Ova kupelji se koristeosobito kod kroničnih ekcema, neurodermatitisa, slabe prokrvljenosti i rana koje sporo zacjeljuju.

Sjedeće kupelji koriste se kod upale mjehura i oslabljenog mjehura.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.