Cilj!? Što je zapravo naš cilj? Da li je to ono suludo trčanje kroz život samo da bi se postiglo materijalno? Da li je to ono robovanje sistemu da bi se postigla karijera i poslovni uspjeh? I zaista, kada malo stanemo i sagledamo našu svakodnevnicu, dođe nam da se upitamo koji je stvarni cilj života?

sretna obitelj

Sretna obitelj, Foto: Flickr, Army Medicine

Činjenica je da određena životna dob donosi i određeno sagledavanje na život, a samim time stvaraju se i određeni ciljevi. Međutim, život je cjelina koja počinje trenutkom začeća i traje do zadnjeg otkucaja srca.

Stvarnost pokazuje koliko je život prolazan. Kažu “kada se osvrneš i vidiš što ostaje iza tebe, znat ćeš da li si uspio ili ne”, ali nije li to varka? Gledati što ostaje iza nas, nije li to prošlost? Nekako vjerujem da ono najvrednije u životu uvijek bude uz tebe. Ne ispred, ne iza, nego uz tebe, jer tvoj život je ono što te okružuje, to je tvoja stvarnost i realnost.

Uvijek treba uživati u sadašnjosti i težiti ka budućnosti, ne osvrtati se u prošlost jer u prošlosti života nema.

Mnogi će tražiti svoj cilj u materijalnom, u poslovnim uspjesima i karijerama, ali hoće li to donijeti ispunjenost kada se stigne do cilja? Teško, jer uzalud nam sve materijalno, sav uspjeh u karijeri ako ga nemamo s kime podijeliti. Zato bi si svatko trebao postaviti kao cilj potomstvo.

Potomstvo kao cilj života je nešto prema čemu svatko trebao težiti, jer potomstvo je tvoja budućnost. Ono je tvoje sutra koje će živjeti i kada tebe ne bude. I tada ćeš živjeti u srcu i priči svojeg potomka. I to će biti najbolji pokazatelj da li si uspio u životu ili nisi.

Rijetki će spomenuti materijalno, uspjeh i karijeru, jer koliko god se ljudi trude oko tih segmenata u životu oni imaju jaku malu vrijednost. Pitajte roditelja koliko znači zagrljaj vlastitog djeteta? Upitajte djedove i bake koliko znači osmijeh unuka? Odgovoriti će vam da je to neopisivo riječima i neprocjenjiva vrijednost. To su trenuci za koje se živi i koji životu daju smisao.

Zbog navedenog izaberite potomstvo kao cilj vlastitog života, jer kroz svoje potomstvo postižete najveći uspjeh, najveće bogatstvo. Kroz potomstvo se rađa novi život, a svi znamo da je on neprocjenjiv. Izaberete li potomstvo kao cilj vlastitog života, krenuli ste putem istine i putem ljubavi. Otvorili ste si vrata sreće i zadovoljstva. I ne brinite, jer to je vaša budućnost, samo pustite da vas srce vodi kroz život.

Autor: Zdravko Posavec