Ne živi se u prošlosti, ali ona se često kroz razgovor pojavi čisto spontano i tada krene prevrtanje i analiza vlastitih postupaka. Na mnoge postupke čovjek bude ponosan, zbog nekih se kaje, na neke se posrami, a puno puta kaže „da sam znao što me čeka učinio bih drugačije“ ili „ne bih to uopće učinio“.

nedoumica
Nedoumica, Foto; Flickr, Caio Jhonny

Život se sastoji od odluka. U danu trebate donijeti stotine i stotine odluka, a većini od njih ne pridaje se pažnja jer su svakodnevna potreba i postanu automatizam. I to je savršeno. možete li, naime, zamisliti da za sve što radite u danu donosite pretjerano analiziranu odluku i da je, štoviše, pokušate prilagoditi sadašnjem ili nekom budućem vremenu? Možete li zamisliti koliko bi vam bilo potrebno vremena da donesete takve odluke? Ionako sada ljudi nažalost nemaju vremena za sebe, a sa takivim dugotrajnim porcesom donošenja odluka bi život stajao na mjestu.

Život je kretanje, a kada se krećete potrebno je donositi brze odluke, jer vrijeme ide. Vrijeme ide i kada stojite na mjestu, ono teče i ne može se zaustaviti. Vrijeme vam je potrebno jer čovjek bez vremena ne postoji i upravo vam vrijeme pokaže koje odluke ste donijeli ispravno, a koje ste donijeli pogrešno.

Mnoge postupke koji se rađaju iz odluke poželite promijeniti jer vam je vrijeme pokazalo da nisu bile dobre i ispravne, ali to je nemoguće zbog prošlosti. Samo po sebi nameće se pitanje što učiniti, jer odluku trebate donijeti sada, a ispravnost iste vidjet ćete i osjetiti u budućnosti, a možete i odmah. Većina će pomisliti da to nije u redu jer bilo bi najbolje kada bi odmah znali da li je ona ispravna ili ne jer tada bi mogli postupiti drugačije, ali koja bi tada bila svrha život, koji smisao i koji cilj? Ulazeći u dubinu vlastitih odluka uvidite i shvatite da se odluka donijeti mora, ona je neizbježna i nitko je neće donijeti umjesto vas jer život je vaša osobna vrijednost i odgovornost i upravo zbog toga trebate se potruditi da donosite što kvalitetnije odluke jer posljedice vam najbolje ukazuju da li su odluke bile ispravne ili ne. Djeluje teško, zar ne? A tek spoznaja da ćete prije ili kasnije donijeti krivu odluku?

Ne postoji osoba koja nije donijela pogrešnu odluku. Netko ih je donio više, netko manje i za svaku odluku koju ste donosili vjerovali ste da je ona idealna i da je trebate u životu iz sebi znanog razloga i uvjerenja. Vjerovali ste i moglo bi se iz toga onda zaključiti da ne postoji pogrešna jer za svaku ste vjerovali i sproveli je u materijalni dio svojeg življenja. Čak i one pogreške koje donesete, a vrijeme pokaže da nisu bile dobre imaju svoju svrhu, a svrha je da spoznate propust, da postanete svjesni, da na njima učite i rastete, da se razvijate kako kompletno biće. Sve navedeno je istina, ali isto tako treba reći da postoje i pogrešne odluke, a najveća pogreška je bježanje od istine i ne prihvaćanje iste.

Autor: Zdravko Posavec