Svi se trude biti uspješni, žele da im se drugi dive, neki ne biraju sredstva i sve su spremni učiniti samo da dođu do onoga što žele, da imaju dobar posao i da imaju uspješnu karijeru.

Foto: Flickr, Victor1558

Teško se može uspjeti u poslu, karijeri  i svemu ostalome, jer ako cijelo svoje vrijeme predodredite samo poslu i karijeri tada budite spremni na trenutak koji će vam donijeti totalni raspad sistema. Ako ste cijelo vrijeme fokusirani na svoj uspjeh, na posao i karijeru, vi tada vršite pritisak na sebe samoga, jer ne dopuštate sebi trenutke u kojima bi uživali, ne dopuštate energiji da ona određuje ono najbolje za vas.

Često se zna desiti da ljudi u silnoj želji za uspjehom zanemare sve ostalo, da zanemare prijatelje, roditelje, djecu, partnere, zapravo sve izlažu riziku samo da bi postigli svojih pet minuta slave. Rijetko da se netko zapita što dobiva kroz sve to, a što gubi kroz sve navedeno.

Posao sam po sebi iziskuje puno napora koje trpi vaše kompletno biće, no ako malo pokažete volje za sebe uvijek ćete naći vremena da se malo opustite i očistite od negativnih čestica. Karijera je već nešto što vas traži da vi svoje vrijeme dajete na raspolaganje i gotovo nikada nećete imate trenutke svojeg osobnog mira.

U karijeri vaše kompletno biće biva izloženo abnormalno visokim naporima, samim tim sve vaše funkcije rade preko maksimuma, te se u vašem biću talože velike količine nervoze i stresa koje polako, ali sigurno djeluju na vaše psihičko i fizičko biće, samo je pitanje kada će vam pokazati pravo stanje i kada ćete doživjeti susret sa osobnim posljedicama.

Lijepo je imati dobar posao, lijepo je imati dobru plaču, lijepo je biti na visokoj poziciji, sve što je vezano uz karijeru ima lijepih trenutaka, no isto tako trebate se zapitati koliko ste uistinu sretni, imate li vremena za sebe, za prijatelje, za svoju djecu, obitelj, jer ako nemate vremena za njih onda niste uradili dobar posao, ako nemate vremena za sebe u cijeloj toj priči tada je vaša karijera totalno bezuspješna, jer izgubili ste slobodu i sebe samoga.

Prije nego što odlučite o poslu i karijeri razmotrite sve opcije. Razmotrite svoje prijatelje, djecu, partnere, obitelji, razmotrite sebe, upitajte se vrijedi li sve žrtvovati radi pet minuta slave, razmotrite da li možete uspjeti u tome jer tek rijetki uspiju u karijeri, a da ne dožive totalni raspad cijelog svog bića. Možete izgubiti prijatelje, djecu, obitelj, svoje zdravlje.

Razmislite da li sa uspjehom u poslu i karijeri dobivate ono što kroz njih možete izgubiti. Odluka je samo vaša, ali nikad ne gledajte samo sebe, već pogledajte i obitelj, djecu, prijatelje, pogledajte sebe. To su vrijednosti koje nećete dobiti kroz karijeru, ali ih možete izgubiti, zato razmislite prije nego što doživite totalni raspad.

Autor: Z. Posavec