Pogreške u životu i treba li se opravdavati

Svi želimo lagan i što bezbolniji život, težimo ka tome, ali istina je ta da život ima lijepih i manje lijepih događaja. Ponekad sami svojim postupcima zakompliciramo situacije, a ponekad stradamo potpuno nedužni.

lutanje

Lutanje, Foto: Flickr, Hamed Saber

Greške su sastavni dio ljudskog življenja i zapravo kroz greške bi ljudi trebali doći do spoznaja kako ići dalje kroz život da bude lakše i jednostavnije.

Zanimljivi su ljudi, pogotovo onda kada postignu određeni uspjeh i napredak na određenom životnom polju, tad se uzdižu i puno njih se diči uz naglasak na “ja sam..”. Također su zanimljivi u situacijama gdje se susreću s neuspjehom, tada vole napadati i optuživati druge za svoje pogreške i neuspjehe, jer vjerojatno im je tako lakše proći kroz fazu koja se zove posljedica.

Ne postoji osoba koja nije pogriješila u svojem životu! Koliko god mi truda, volje i htijenja unosili u to da ne pogriješimo, jednostavno, postoje trenuci kada smo slabiji nego što mislimo, te većinom u tim situacijama donosimo brze i nepromišljene odluke koje kasnije donose posljedicu.

Ljudski je pogriješiti, božanski je praštati i nema potrebe opravdavati se zašto smo nešto učinili. Treba biti iskren prema svima i samom sebi i reći; “pogriješio/la sam”, priznati ono što znamo da nismo dobro uradili i zatražiti oprost. Nema potrebe opravdavati se i bježati od stvarnosti. Tek kad smo spremni tako nastupiti otvara nam se poglavlje u životu koje se zove napredak.

Napredovati u životu se može tek onda kada smo spremni prihvatiti posljedice, kada smo spremni uzeti u ruke odgovornost vlastitog života. Napredovati možemo onda kada živimo kroz istinu i ljubav, napredovati možemo onda kada prihvatimo činjenicu da su i pogreške sastavni dio života. Jer život je istina, mir i ljubav!

Autor: Z. Posavec

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.